Κυριακή, Απριλίου 24, 2011

ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εφόδους σε σπίτια ακτιβιστών κοντά στην Δαμασκό πραγματοποίησαν άνδρες της μυστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χθες, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στις κηδείες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διαμαρτυρία της Παρασκευής.

Μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ντυμένα με πολιτικά κι οπλισμένα με αυτόματα εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές στην περιοχή, που είναι γνωστή ως Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.



Οι Σύριοι έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Τις τελευταίες δύο ημέρες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και οπλοφόροι πιστοί στο Μπάαθ σκότωσαν τουλάχιστον 112 ανθρώπους, πυροβολώντας εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές ελευθερίες την Παρασκευή και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους μια ημέρα αργότερα.

Πριν από μερικές ημέρες ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια. Η συγκεκριμένη κίνηση του καθεστώτος είχε ως στόχο να κατευνάσει τους διαδηλωτές και τη διεθνή κοινότητα.

Καταδικάζει τις βιαιότητες η Ε.Ε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε σήμερα τις "αφόρητες" βιαιότητες στη Συρία, τονίζοντας ότι είναι "απαραίτητο" η Δαμασκός να αρχίσει από τώρα "βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις".

Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να "σταματήσει αμέσως" να χρησιμοποιεί "ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών" και να "σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Αστον, σημειώνοντας ότι τα φονικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών "είναι αποκρουστικά και απαράδεκτα".

"Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να κάνει βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, και του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν από τώρα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η ΕΕ είναι έτοιμη, όταν αυτό θα αρχίσει, να υποστηρίξει μια γνήσια διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία", πρόσθεσε.

ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: