Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ένας μήνας έκλεισε χθες από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη έπειτα και από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων. Ωστόσο η κρίση στη χώρα παραμένει και τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τους εξεγερμένους, με το Βρετανό πρωθυπουργό να απορρίπτει το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη χώρα. Σήμερα η Βρετανία θα έχει επείγουσες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική βοήθεια προς τη Λιβύη.


Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους υπάρχει ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης σε περιοχές στη δυτική Λιβύη και συγκεκριμένα σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα διάφορες οργανώσεις κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Χθες τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν από τις μάχες που δόθηκαν στη Μισράτα στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Εκτιμάται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου 300 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή και τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματισθεί.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, χθες το βράδυ σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ τροχιοδεικτικά βλήματα ήταν ορατά πάνω από το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, τα πρακτορεία επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αναφέρουν ότι η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε ορισμένα κτίρια.

Τα τροχιοδεικτικά βλήματα είναι το σήμα κινδύνου που κάνουν στις δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώθηκαν και στο προπύργιο των ανταρτών την Αζνταμπίγια, η οποία πολιορκείται εδώ και 5 εβδομάδες.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και άλλοι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη.

ΠΡΕΖΑ TV
18-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: