Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τη σκυτάλη από την Κερατέα φαίνεται πως παίρνει ο Δήμος Φυλής, ανοίγοντας νέο μέτωπο στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, όπου λειτουργεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου, ζητεί το κλείσιμο του συγκεκριμένου χώρου σε δυόμισι χρόνια, ενώ παράλληλα δεν δέχεται να δημιουργηθεί καμία άλλη εγκατάσταση απόθεσης σκουπιδιών, αντιδρώντας στα σενάρια περί αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού.Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Φυλής, μια αλλαγή στον περιφερειακό σχεδιασμό θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική και θα επιβαρύνει για άλλη μία φορά τη Δυτική Αττική.



Γι' αυτόν τον λόγο ο δήμος χαρακτηρίζει καθοριστική την κατασκευή όλων των έργων που περιλαμβάνει ο περιφερειακός σχεδιασμός, υπογραμμίζοντας πως ενδεχόμενη ανατροπή του συνιστά casus belli για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και βασίστηκε στην πρόταση του δημάρχου Φυλής Δ. Μπουραΐμη ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία επικράτησαν εντάσεις, διαφωνίες και ακραίες απόψεις.

Η αντιπολίτευση ζητούσε το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την ακύρωση του περιφερειακού σχεδιασμού, μετά την ανακωχή στην Κερατέα.

Τελικά επικράτησε κατά πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου Φυλής, δηλαδή να κλείσει ο ΧΥΤΑ μέχρι το 2014 και να παραμείνει μόνο ένα τμήμα του, το οποίο θα δέχεται μόνο τα σκουπίδια της περιοχής, αφού πρώτα προχωρήσει σε βάθος πλήρης ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα υπολείμματα που θα θάβονται.

Επιστολή
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο δήμαρχος Φυλής είχε αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς και με την οποία σήμαινε καμπανάκι κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

«Αν η κυβέρνηση αποτύχει στην Αττική, δεν θα χαθούν μόνο εκατομμύρια ευρώ (ενώ θα επιβληθούν και πρόστιμα), δεν θα επηρεαστεί μόνο η ζωή 5.000.000 πολιτών αλλά και θα αποδειχτεί ότι η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα να προστατεύσει το περιβάλλον της», υπογράμμιζε στην επιστολή του ο δήμαρχος Φυλής.

Σημειώνεται πως η Δυτική Αττική (αρχικά Ανω Λιόσια και μετέπειτα Φυλή) δέχεται τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου από το 1963, ενώ έκτοτε δεν έχει κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ.

Επίσης, στη Φυλή λειτουργεί και το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται να λειτουργήσουν ακόμα δύο εργοστάσια για την επεξεργασία 1 εκατ. τόνου απορριμμάτων.

Αφροδίτη Καρίμαλη
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: