Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Συνελήφθη χθες ο έκπτωτος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγμπό από τις δυνάμεις του διεθνούς αναγνωρισμένου πρόεδρου της χώρας Αλασάν Ουατάρα. Είχαν προηγηθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των στρατών των δύο αντίπαλων στρατοπέδων με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και αυτές του ΟΗΕ να πραγματοποιούν επιθέσεις από αέρος συνδράμοντας τον Ουατάρα.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό συνελήφθη τη Δευτέρα και κρατείται σε ξενοδοχείο μαζί με την οικογένειά του, υπό την επίβλεψη των δυνάμεων του ΟΗΕ Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού και αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, Αλασάν Ουαταρά, δήλωσε ότι ο αντίπαλός του, Λοράν Γκμπαγκμπό, που συνελήφθη τη Δευτέρα και κρατείται σε ξενοδοχείο μαζί με την οικογένειά του, υπό την επίβλεψη και των δυνάμεων του ΟΗΕ, θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Ο Ουατάρα προέβη σε ένα σύντομο διάγγελμα μέσω του τηλεοπτικού δικτύου TCI, που τελεί υπό τον έλεγχό του, όπου διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική προστασία του Γκμπαγκμπό και της οικογένειάς του.
Επίσης ανακοίνωσε  ότι θα προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής διερεύνησης της Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που θα εξετάσει τις καταγγελίες για ακρότητες εις βάρος των πολιτών, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων και από τις δυο πλευρές.
"Η χώρα μας γύρισε πλέον σελίδα σε μια από τις πιο οδυνηρές περιόδους στη ιστορία της", επεσήμανε ο Ουαταρά, στις δηλώσεις του και κάλεσε πως κανένας δεν πρέπει να προβεί σε πράξεις εκδίκησης και αυτοδικίας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, δήλωσε ότι επιτέλους η πολύμηνη κρίση που οδήγησε σε αναίτιες συγκρούσεις έφτασε στο τέλος της και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Λοράν Γκμπαγμπό και κάλεσε τις ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα τους προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ένα δημοκρατικό μέλλον στη χώρα.
Πρόσθεσε δε, ότι τα θύματα και οι επιζώντες από τη βία των υποστηρικτών του Γκμπαγμπό, θα πρέπει να δικαιωθούν για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις και τουλάχιστον 100.000 εγκατέλειψαν τη χώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: