Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων υλοποιούν οι χώρες της Ε.Ε., που είτε έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) είτε έχουν υψηλό δημοσιονομικό χρέος (Ισπανία), για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους.
Στο ίδιο μονοπάτι, όμως, βαδίζουν και αρκετά ακόμα κράτη, όπως Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβακία κ.λπ. που εμβαθύνουν στην οικονομία της «ελεύθερης αγοράς» και στον «λαϊκό καπιταλισμό» (μετοχοποιήσεις μέσω χρηματιστηρίου). Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε όλες αυτές τις χώρες δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οπως και στην Ελλάδα, συναντά διάφορα προβλήματα, που σχετίζονται με τις αποτιμήσεις, τη συγκυρία, τον ανταγωνισμό, το νομοθετικό καθεστώς κ.λπ., οδηγώντας σε σημαντικές καθυστερήσεις, αναβολές και ακυρώσεις.



Σουηδία

Στη Σουηδία η αντιπολίτευση μπλόκαρε πρόσφατα την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσεις διάφορες συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχει στο ταχυδρομείο Post Norden και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia Sonera. Επίσης, πιέζει να κρατήσει η κυβέρνηση στα χέρια της την εταιρεία που λειτουργεί πυρηνικά εργοστάσια (Vattenfall). Ολα αυτά έρχονται ως συνέχεια της επιτυχημένης πώλησης του 1/3 της τράπεζας Nordea τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία προσπαθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει εταιρείες παραγωγής - διανομής ρεύματος και προμήθειας φυσικού αερίου, αξιοποίηση των τριών αεροδρομίων της χώρας (Δουβλίνο, Κορκ και Σάνον), των ιπποδρομιών (National Stud) και τεσσάρων λιμανιών, καθώς και την πώληση της συμμετοχής 25 % στην εταιρεία αερομεταφορών Aer Lingus, η οποία αποτιμάται 96,5 εκατ. ευρώ. Ο στόχος ήταν να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ, ποσό που αναθεωρήθηκε σε 5 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία που έλαβε βοήθεια από το ΔΝΤ δεσμεύτηκε να συντάξει ένα γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Ήδη, η κυβέρνηση προσέλαβε τη Citigroup ως σύμβουλο για να αξιολογήσει πιθανή αποκρατικοποίησή της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας αερομεταφορών ΤΑΡ. Ανάμεσα στις προς πώληση συμμετοχές περιλαμβάνονται αυτές των εταιρειών Galp Energies (ενέργεια), Energies de Portugal (ενέργεια), REN ( ενέργεια), Inapa (εταιρεία χάρτου), Viana do Costelo (ναυπηγεία). Επίσης στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται τα αεροδρόμια, η ταχυδρομική εταιρεία CTT, η εκ νέου αποκρατικοποίηση της τράπεζας ΒΝΡ Portugal (κρατικοποιήθηκε λόγω της κρίσης) και η πώληση ασφαλιστικών υπηρεσιών της Caixa Geral de Depositos.

Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση ναι μεν έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα πώλησης δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά θέτει ως βασική προϋπόθεση να πετύχει καλές τιμές. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Κάρλος Οκάνα, είναι πιο σημαντικό να πετύχεις μια καλή τιμή από το να πουλήσεις περιουσιακά στοιχεία γρήγορα (κάτι βέβαια που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας). Ετσι, δεν βιάζονται να αποκρατικοποιήσουν την εθνική λοταρία και την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Aena.

Κόσοβο

Ακόμα και το νεοσυσταθέν κράτος του Κοσόβου, το οποίο έχει λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011 την πώληση του 75 % των μετοχών της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Posta dhe Tlekomunikacioni i Kosoves (ΡΤΚ).

Πολωνία

Ενα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων υλοποιεί η Πολωνία και κατ'επέκταση το χρέος της. Το 2010 η πολωνική κυβέρνηση προχώρησε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων 7,8 δισ. δολαρίων, ενώ για το 2011 προγραμματίζει έσοδα 5,3 δισ. δολαρίων. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται πωλήσεις μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών στους κλάδους ενέργειας (Enea), χημικών, ακινήτων (Polski Holding Nieruchomosci) και τραπεζών (ΡΚΟ Bank, Bank Gospodarki). Επιπλεόν τέσσερις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις σχεδιάζουν να πουλήσουν την συμμετοχή που έχουν στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, την Polkomtel, η οποία αποτιμάται 3,7 δισ. ευρώ.

Σλοβακία

Στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τη μειοψηφική συμμετοχή που έχει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Slovak Telekom (την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει ήδη η Deutsche TEelekom).

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποκρατικοποίηση της δημόσιας εταιρείας καπνού Bulgartabac, η οποία κατέχει το 37 % της τοπικής αγοράς καπνού και εξάγει το 80 % της παραγωγής της.

Ρουμανία

Στη Ρουμανία έχουν βγάλει προς πώληση την εθνική μονάδα μεταφοράς ρεύματος Transelectrica (η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, αλλά το Δημόσιο διατηρεί το 73,7 % των μετοχών) και τη συμμετοχή του Δημοσίου 9,84 % στην εταιρεία πετρελαιοειδών Petrom.

Τουρκία

Η Τουρκία, που έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πώλησης δημόσιας περιουσίας τα τελευταία χρόνια, έβγαλε προς πώληση αυτή την περίοδο τέσσερις μονάδες παραγωγής ρεύματος, προϋπολογίζοντας έσοδα 10,8 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση της Hamitabad δυναμικότητας 1.200 MW.

Ισραήλ

Ένα μικρό λιμάνι, το Eilat Port στην Ερυθρά Θάλασσα, προτίθεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται είχε ετήσια έσοδα 35,8 εκατ. δολάρια και απασχολεί 130 εργαζόμενους.

Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, υπέγραψε συμφωνία μείωσης της συμμετοχής της σε δύο εταιρείες παραγωγής ενέργειας και εννιά διανομής ενέργειας, εντός του 2011.

Λευκορωσία

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχει εγκρίνει σχέδιο ιδιωτικοποίησης 134 υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων όπως ο συνεταιρισμός Minsk tractor Works, που παράγει γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ κ.λπ.), και η συμμετοχή σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Ρωσία

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 6 % τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται η τράπεζα Sberbank (είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και έχει βασικότερο μέτοχο την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας με ποσοστό 57,58 %), η Sovcomflot (που αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου), τα αεροδρόμια Sheremetyevo και Vnukovo, μέρος του κρατικού μονοπωλίου στα τρένα κ.λπ.
Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: