Σάββατο, Απριλίου 30, 2011

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

Στον αέρα βρίσκονται αποζημιώσεις που οφείλουν δημόσια νοσοκομεία σε ασθενείς για ιατρικά λάθη. Τα νοσοκομειακά ιδρύματα, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων, δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ποσών που έχουν αποφασιστεί από τα δικαστήρια και ζητούν οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να στρέφονται σε βάρος των γιατρών που διέπραξαν τα λάθη.Τα ποσά των αποζημιώσεων διογκώνονται σε καθημερινή βάση, αφού όσο διάστημα καθυστερούν οι καταβολές από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, επιβαρύνονται με τόκους που φτάνουν το 6% ετησίως. Τα νοσοκομεία δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ποσών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη μετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ. «Τα ελλείμματα είναι τεράστια και δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις», επισημαίνουν παράγοντες νοσοκομείων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Λήμνου, σε βάρος του οποίου έχει επιδικαστεί αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για ιατρικό λάθος, συνέπεια του οποίου ήταν να μείνει ανάπηρο παιδί που σήμερα είναι ηλικίας 10 χρόνων.

Το νοσοκομείο έχει καταβάλει μόνον 30.000 ευρώ, ποσό που είχε επιδικαστεί από το διοικητικό εφετείο ως προσωρινά εκτελεστό. Ωστόσο, η απόφαση της αποζημίωσης είναι αμετάκλητη μετά και την προσφυγή της διοίκησης του ιδρύματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι γονείς του 10χρονου βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των νοσηλίων του και των φυσιοθεραπειών, και χρειάζεται συνεχώς να μεταβαίνουν στην Αθήνα. Μάλιστα, πολλές φυσιοθεραπείες του γίνονται μέσω τηλεϊατρικής.
Η οικογένεια διεκδικεί πλέον ποσό που ξεπερνάει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει προκύψει με τους νόμιμους τόκους, αλλά το νοσοκομείο δηλώνει αδυναμία πληρωμής του. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που στάλθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Λήμνου τον περασμένο Νοέμβριο στο υπουργείο Υγείας. «Παρακαλούμε για την επιχορήγηση με το ποσό των 2.133.470,24 ευρώ, διότι το νοσοκομείο - Κ.Υ. Λήμνου έχει έλλειμμα 1.500.000 ευρώ για το έτος 2010», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, που δεν έχει απαντηθεί από την ηγεσία του υπουργείου. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Νικόλαος Διαλυνάς και Κική Μπακιρτζή, βλέποντας ότι οι διαδικασίες καθυστερούν, κίνησαν προσφυγές με εξώδικες αναφορές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας για την άμεση εξόφληση του ποσού.
«Τα νοσοκομεία εμφανίζονται πως αδυνατούν να πληρώσουν τις αποζημιώσεις ασθενών που υπέστησαν βλάβες ή ακόμη και έχασαν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη, και αυτό έχει αποδειχτεί δικαστικά. Από την άλλη όμως κανένα νοσοκομείο δεν έχει στραφεί σε βάρος των γιατρών που διέπραξαν τα λάθη με καταλογισμό, όπως δικαιούνται από τον νόμο και πάντα μένουν στο απυρόβλητο. Το μάρμαρο όμως πληρώνει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Διαλυνάς, που χειρίζεται δεκάδες υποθέσεις ασθενών - θυμάτων ιατρικών λαθών.
Το θέμα των αξιώσεων νοσοκομειακών ιδρυμάτων από τους γιατρούς δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά του δημοσίου και σε πολλές περιπτώσεις γιατροί, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταδικαστεί και αμετάκλητα, όχι απλώς παραμένουν στις θέσεις τους αλλά παίρνουν και προαγωγές. Την ίδια τύχη έχουν και οι πειθαρχικές διαδικασίες που κινούνται από τους ιατρικούς συλλόγους. Από την άλλη όμως ο έλληνας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τόσο τις αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη όσο και τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής τους, δηλαδή τους τόκους που προστίθενται.

Βρίσκονται στην αναμονή
Δεκάδες είναι πάντως οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, που βρίσκονται για μήνες το τελευταίο διάστημα στην αναμονή, αφού η οικονομική κρίση και η αποκάλυψη των ελλειμμάτων από τα νοσοκομειακά ιδρύματα έχει παγώσει τις καταβολές αποζημιώσεων.
Στην αναμονή βρίσκεται ασθενής, ο οποίος σε ηλικία 17 χρόνων υπέστη γάγγραινα, όταν οι γιατροί εκτίμησαν λανθασμένα το σπάσιμο του ποδιού του και δεν αντιλήφτηκαν την τρώση μίας αρτηρίας. Ο νεαρός έχασε το πόδι του και ύστερα από δικαστικούς αγώνες έχει καταστεί τελεσίδικη η απόφαση καταβολής αποζημίωσης 300.000 ευρώ, που είναι και άμεσα εκτελεστή, αλλά το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται. Η διοίκηση έχει προσφύγει βέβαια με αναίρεση στο ΣτΕ, ωστόσο με την εφετειακή απόφαση τα χρήματα έπρεπε να καταβληθούν. Παράλληλα, αμετακλήτως έχουν καταδικαστεί και οι εμπλεκόμενοι γιατροί.
Στο νοσοκομείο Κορίνθου ύστερα από αγωγή αποζημίωσης για 52χρονο που έχασε τη ζωή του, επειδή οι γιατροί δεν κατάφεραν να του βγάλουν κόκαλο από το λαιμό, η απόφαση αγωγής αποζημίωσης 600.000 ευρώ έχει τελεσιδικήσει. Παρότι είναι προσωρινά εκτελεστή, επομένως πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα, δεν κινήθηκε καμία απολύτως διαδικασία, δεν έγινε μάλιστα ούτε κίνηση διακανονισμού. Μόνο για αυτήν την περίπτωση οι τόκοι ετησίως ξεπερνούν τις 36.000 ευρώ.
Το νοσοκομείο Σερρών μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης 50.000 ευρώ σε ασθενή, στον οποίο γιατρός ξέχασε σπάτουλα στο σώμα του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η αμετάκλητη απόφαση καταβολής του ποσού εκκρεμεί από πέρυσι και ο ασθενής περιμένει το επόμενο διάστημα τα χρήματά του.

Του Κώστα Καντούρη
ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ .. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙΣΕΙΣ ''8 ΣΤΟΥΣ 10 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ'' ΒΡΟΜΑΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...