Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

«ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τουλάχιστον 49 άνρθωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στη φονικότερη ημέρα διαδηλώσεων στη Συρία, των τελευταίων πέντε εβδομάδων και μια, μόλις, μέρα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Δεκάδες χιλιάδες Σύροι βγήκαν ξανά στους δρόμους απαιτώντας την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για έκτη εβδομάδα.



 "Τουλάχιστον 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πολλοί άνθρωποι αγνοούνται. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι, ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι νεκροί", δήλωσε ο ακτιβιστής Αμάρ Κουραμπί.

Περισσότεροι από 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα της Εζρέχ στην επαρχία Ντέραα (νότια της Δαμασκού), επίκεντρο της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, όπως διευκρίνισαν μάρτυρες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια γυναίκα (15ο θύμα) σκοτώθηκε στο Χιράκ, επίσης στην επαρχία της Ντέραα. Εννέα άλλοι, σκοτώθηκαν στη Δούμα, 15 χλμ βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με τις πηγές.

Στα προάστια της Δαμασκού, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Μπαρζέχ, ένας στην Χαράστα και τρεις στην Μαανταμίγια, πρόσθεσαν. Δύο άλλοι σκοτώθηκαν στη Χάμα, 210 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, δύο στη Λατάκια, το κύριο λιμάνι της χώρας που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, και τέσσερις στην πόλη Χομς (κέντρο). Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων της τάξης που προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 5.000 ως 6.000 άνθρωποι διαδηλώνουν και στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία.

Περισσότεροι από 220 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων 21 αυτήν την εβδομάδα στην πόλη Χομς.

Την Πέμπτη, ο Άσαντ επικύρωσε νόμο για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 48 χρόνια αλλά άλλοι νόμοι που ισχύουν εξακολουθούν να δίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας μεγάλη εξουσία.

Οι Σύροι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ αξίωσαν σήμερα την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ του Σύρου προέδρου και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

"Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης θα πρέπει να απελευθερωθούν. Τον παρόν σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα άλλο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο", δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους στο πρακτορείο Reuters.

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: