Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ C4I…ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ…ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ…ΟΧΙ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να πληρώσει τεράστια ποσά για τον «Μεγάλο αδελφό» και το περιβόητο σύστημα C4Ι, που παραγγείλαμε εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, αντιμετωπίζει η χώρα, με βάση την προσφυγή της εταιρείας SAIC που διεκδικεί ποσά που πλησιάζουν τα 90 εκατ. ευρώ.Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΔ) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) έχει ασχοληθεί με διάφορα προδικαστικά ζητήματα, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε να «παγώσει» η σχετική διαδικασία, επειδή έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και γίνονται ανακρίσεις σε όλες τις υποθέσεις όπου εμπλέκεται η Siemens.


Ομως είναι πολύ αμφίβολο εάν το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό, αφού η πρόοδος των σχετικών δικαστικών διαδικασιών χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και θα συνεπαγόταν αντίστοιχη αναστολή της προσφυγής στο ΔΔΔ, μέχρις ότου υπάρξει κάποια ασφαλής κρίση. Στην προσφυγή της η SAIC υποστηρίζει ότι παρέδωσε έγκαιρα το σύστημα C4Ι και το Ελληνικό Δημόσιο της χρωστά για το υπόλοιπο της σύμβασης (θεωρώντας ότι έχει γίνει αυτοδικαίως παραλαβή του C4Ι) ποσό 62 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα ποσά για εργασίες υποδομής αξίας 5 εκατ. ευρώ, καθώς και εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες είχε δοθεί εντολή στην εταιρεία αξίας 2,6 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά
Το ΔΔΔ συζήτησε τα προδικαστικά ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά κατά της διαιτησίας ότι είναι απαράδεκτη, αλλά και για «πάγωμα» λόγω της δίωξης σε βάρος στελεχών της Siemens που είναι η βασική υπεργολάβος της SAIC.

Στη νομική άμυνά του το Ελληνικό Δημόσιο αντικρούει τους ισχυρισμούς της ξένης εταιρείας για την παραλαβή του συστήματος και τις υποχρεώσεις του απέναντί της, θεωρώντας την προσφυγή της καταχρηστική, αναλύοντας ελλείψεις και αποκλίσεις του C4Ι από τις συμβατικές προδιαγραφές, καθώς και ότι δεν επιτεύχθηκε η διαλειτουργικότητα όλων των υποσυστημάτων.

Εχει επίσης επιφυλαχθεί η ελληνική πλευρά να υποστηρίξει σε δεύτερο χρόνο ότι η βασική σύμβαση πρέπει να ακυρωθεί λόγω απάτης και διαφθοράς ζητώντας και συμψηφισμό ποσών υποστηρίζοντας ότι η SAIC οφείλει σημαντικά κονδύλια που ξεπερνούν τα 76 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές για τις εξελίξεις στο ΔΔΔ δεν φαίνονται και τόσο ευοίωνες, γεγονός που ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται παράλληλα πυρετωδώς για τη διαδικασία επιβολής προστίμων στη Siemens.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: