Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

EE/ΔΝΤ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η Ιρλανδική κυβέρνηση έπεισε την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τα έσοδα από την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του κράτους να χρηματοδοτήσουν την ενίσχυση της απασχόλησης αντί την αποπληρωμή των χρεών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρύθμισης, Brendan Howlin.
Η πρόταση για τη δαπάνη με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας εγκρίθηκε στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση επισκόπησης του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας, δήλωσε.



Κάθε μία από τις 55 συστάσεις που κάνει η έκθεση, την ευθύνη της οποίας είχε ο οικονομολόγος Colm McCarthy, απευθύνεται στα σχετικά κυβερνητικά υπουργεία και διευθύνσεις. Καμία απόφαση δεν λήφθηκε ακόμη σχετικά με την πώληση του κρατικού μεριδίου (25%) στην Aer Lingus, όμως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, δήλωσε ο υπουργός στην Morning Ireland.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση του Εργατικού κόμματος για την πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο Howlin τόνισε πως δεν πρόκειται για ιδεολογικό ζήτημα. «Είμαστε ένα κόμμα και τώρα μία κυβέρνηση που στόχο έχει τη δημιουργία απασχόλησης» δήλωσε.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό παρουσιάστηκε ένα εύρος επιλογών για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών επιχειρήσεων από την έκθεση του Colm McCarthy. Ο McCarthy προσδιόρισε ένα δυναμικό πωλήσεων αξίας 5 δις ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται η πώληση τμημάτων ηλεκτροπαραγωγής της ESB και της Bord Gais όπως επίσης η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Aer Lingus. Επίσης η έκθεση συνιστά την πώληση των Coillte και Bord na Mona, μαζί με τη National Stud εταιρίες στον κλάδο μεταφορών.

Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός παραδέχθηκε πως πρέπει να διαπραγματευτεί κατά περίπτωση με ΕΕ/ΔΝΤ σχετικά με τη χρήση των εσόδων από παρόμοιες πωλήσεις με στόχο την τόνωση της απασχόλησης αντί της αποπληρωμής των κρατικών χρεών.

Η κυβέρνηση επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν βιαστικές πωλήσεις πανικού ημικρατικών επιχειρήσεων και πως αξιόλογα μερίδια στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της βιομηχανίας θα πουληθούν στην αγορά μόνον την κατάλληλη στιγμή. Πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο υπεύθυνος της έκθεσης McCarthy.

Σημειώνεται πως η συμβουλευτικού χαρακτήρα έκθεση εξέτασε περιουσιακά στοιχεία εταιριών λογιστικής αξίας 8 δις. ευρώ και οι προτάσεις της αποσκοπούν σε έσοδα 5 δις. ευρώ, όταν το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο πωλήσεις 2 δις. ευρώ. Πάντως ο McCathy παραδέχθηκε πως η Ιρλανδία δεν τελεί υπό πίεση για άμεσες πωλήσεις, καθώς έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της όσο διαρκεί το πρόγραμμα.
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: