Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, αύριο, Πέμπτη 7, μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου, στη Βουδαπέστη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin: Α.
ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: (i) Πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 3 Μαρτίου 2011, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το 2011 προβλέπεται 1,6% αύξηση του ΑΕΠ.
Η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε κάποια θετικά σημάδια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 αυξανόμενη κατά 0,4%.


Τον Φεβρουάριο του 2011 η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς στο 9,9% αν και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Η απασχόληση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,1% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,6% τον Μάρτιο από 2,4% τον Φεβρουάριο ενώ ο δομικός πληθωρισμός το Φεβρουάριο 2011 έπεσε στο 1,1% από 1,2% που ήταν τον Ιανουάριο.
Στην αγορά χρήματος, τα επιτόκια αυξήθηκαν από την αρχή του έτους.
Το τριμηνιαίο Euribor ανήλθε στο 1,26% (4 Απριλίου), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2009.
Ύστερα από μια πρόσκαιρη πτώση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ακολουθώντας τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένο κίνδυνο σε άλλα τμήματα της αγοράς.
Στην Ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η κατάσταση ήταν τεταμένη με τα spreads στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης να αυξάνονται, αντικατοπτρίζοντας, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες υποβαθμίσεις ορισμένων χωρών και τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενο ελλείμματα.
Τέλος, οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν αισιόδοξα το 2011, καθώς ήταν ενθαρρυμένες από τις θετικές οικονομικές ειδήσεις και το αυξανόμενο θετικό συναίσθημα.
Ωστόσο, πρόσφατα οι αγορές αντέδρασαν έντονα στις πολιτικές εξελίξεις στα Αραβικά κράτη και τις φυσικές καταστροφές και την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.
(ii) Οικονομική διακυβέρνηση - Τρέχουσα κατάσταση και ενδεικτικός πίνακας αποτελεσμάτων Βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ecofin στις 15 Μαρτίου 2011 κατέληξε σε συμφωνία γενικής προσέγγισης επί του Κανονισμού για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν σχετικά με την έκθεση που ετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (ΕΟΠ) για τον πίνακα αποτελεσμάτων που θα χρησιμοποιηθεί στο μηχανισμό εποπτείας των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Β.
ECOFIN 1st session: (i) Προετοιμασία των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στη Ουάσινγκτον, Εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας Θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Απριλίου 2011, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη σύνοδο αυτή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ECOFIN θα παρουσιάσει τις κοινές θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ, επί της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών καθώς και επί θεμάτων πολιτικής σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συμβολή του ΔΝΤ στην διευκόλυνση της διεθνούς νομισματικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας αναγνωρίζεται.
Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία μεταρρύθμισης του ΔΝΤ με σκοπό να βελτιωθεί περαιτέρω η αποστολή και η δομή διακυβέρνησής του.
Επίσης, το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των παγκόσμιων ροών κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας.
Ευρύτερη διακυβέρνηση, μεγαλύτερη υπουργική συμμετοχή και αυξημένη λογοδοσία του Ταμείου θα ήταν ευπρόσδεκτη.
Εαρινή Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της Ομάδας G20 Στις 14-15 Απριλίου 2011 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των αναπληρωτών και Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον.
Οι προτεραιότητες και τα βασικότερα θέματα για το σύνολο της Ε.Ε.
και τα μέλη της στην προσεχής Σύνοδο G20 είναι οι εξής:
- Παγκόσμια οικονομία και πλαίσιο για την ανάπτυξη
- Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος (ΔΝΣ)
- Διαχείριση των ροών κεφαλαίου
- Διαχείριση της παγκόσμιας ρευστότητας
- Κανονιστική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
- Η αύξηση στις τιμές των βασικών (ii) Αγορές βασικών προϊόντων Στόχος της συζήτησης θα είναι να υιοθετηθεί ατύπως σχέδιο συμπερασμάτων (επίσημα θα υιοθετηθούν στο Συμβούλιο ECOFIN του Μαΐου) για το θέμα των τιμών των βασικών προϊόντων.
Η μεταβλητότητα στην αγορά προϊόντων είναι από τα θέματα που απασχολούν τις συνεδριάσεις της Ομάδας των 20 (G20).
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2011 εξέδωσε μία ανακοίνωση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στην αγορά αγαθών και την αγορά πρώτων υλών».
(iii) Χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Εποπτείας Το 2010 η Ε.Ε.
συμφώνησε επί της νέας αρχιτεκτονικής εποπτείας, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και των τριών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), η οποία βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.
Κατά το 'Ατυπο Συμβούλιο ECOFIN θα γίνει προφορική παρουσίαση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ΕΟΔΥ), ενώ οι Υπουργοί και οι Διοικητές θα συζητήσουν βάσει εγγράφου της ΕΟΔΥ, το οποίο συνοψίζει τα κύρια θέματα πολιτικής, τους βασικούς κινδύνους και εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
(iv) Πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τεστ αντοχής Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EΤΑ) που ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, θα πρέπει, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, να ξεκινήσει και να συντονίσει τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκών δοκιμών αντοχής (stress tests) για να εκτιμήσει την ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από δύο προηγούμενες πανευρωπαϊκές δοκιμές αντοχής που διεξήχθησαν από τον προκάτοχο της ΕΤΑ, την Επιτροπή Εποπτών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η ΕΤΑ διενεργεί τη δοκιμή σε ένα ευρύ δείγμα τραπεζών που καλύπτουν πάνω από το 65% του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και τουλάχιστον το 50% του τραπεζικού τομέα κάθε κράτους μέλους, σε όρους συνολικά ενοποιημένων κεφαλαίων του τέλους 2010.
Αυτή η άσκηση γίνεται σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δυσμενές σενάριο των δοκιμών αντοχής, που σχεδιάστηκε από την ΕΚΤ, είναι πιο σοβαρό από ότι στην άσκηση του 2010.
Περιλαμβάνει μια σημαντική επιδείνωση των κύριων μακρο-οικονομικών μεταβλητών, όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και οι τιμές των κατοικιών.
Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει επίσης κρίση κρατικού χρέους στην ΕΕ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση στις τιμές ορισμένων ευρωπαϊκών ομολόγων από τα ήδη πιεσμένα επίπεδα του 2010.
Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Την περίοδο αυτή θα διεξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας και αξιολόγησης από ομοτίμους, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.
Τα αποτελέσματα της άσκησης θα δημοσιευθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά περί τα μέσα Ιουνίου.
Γ .
ECOFIN 2nd session: (i) Ανταλλαγή απόψεων επί της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης Με βάση τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ το 2011 αναμένεται να συνεχιστεί παρά τις υφιστάμενες αδυναμίες που παρατηρούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η δημοσιονομική πολιτική στο σύνολο της ΕΕ αναμένεται να εξελιχθεί από ελαφρώς επεκτατική το 2010 σε περιοριστική το 2011 και 2012.
Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται επί του παρόντος σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος και χρειάζεται να εναρμονίσουν τις δημοσιονομικές τους θέσεις με τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι εξελίξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ έχουν επηρεαστεί από τις ανησυχίες των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η ανατροφοδοτούμενη σχέση μεταξύ του κρατικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος συνεχίζει να υφίσταται.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν καταστεί πιο αυστηρές για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εντάσεις στην αγορά ομολόγων τους.
Η χρηματοοικονομική κατάσταση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ έχει βελτιωθεί συνολικά, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών.
Πάντως, για τα πιο ευάλωτα κράτη μέλη τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά έχουν επηρεάσει και τον τραπεζικό τομέα.
Η έμφαση που δίδεται στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα αντικατοπτρίζει τις υποβόσκουσες αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα ορισμένων τραπεζών.
Οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ θα βάλουν αναπόφευκτα σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ο σημαντικότερος κίνδυνος σχετίζεται με την πρόσβασή του σε χρηματοδότηση και το κόστος της.
Η αλληλεπίδραση των κρίσεων δημόσιου χρέους και της αστάθειας στον τραπεζικό τομέα επιτείνει τους κινδύνους και στους δύο τομείς.
(ii) Ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, ισχυρή Ευρώπη Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και ο αντίκτυπός της στην Ευρώπη αποκάλυψε τα υφιστάμενα προβλήματα στο πλαίσιο συντονισμού της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25 Μαρτίου υιοθέτησε τους κύριους άξονες ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων προκειμένου η Ε.Ε.
των 27 και η Eυρωζώνη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στη σημερινή συγκυρία.
Οι πυλώνες της ολοκληρωμένης αυτής απάντησης στην κρίση συνοψίζονται ως εξής:
- Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης
- Ενδυνάμωση του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης
- Νέα ποιότητα στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής
- Εξυγίανση του τραπεζικού τομέα στην Ε.Ε

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: