Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, εν μέσω νέων δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο συζήτησε κυρίως το αίτημα της Πορτογαλίας για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος. "Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές ότι είναι σημαντικό να εμείνουν στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια", είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί περαιτέρω οικονομική διευκόλυνση της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.



"Εμείς, όπως και η ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας συνάδελφος, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα, αν είναι αρκετό (σ.σ.: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα που αποφασίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το δάνειο των 80 δις. ευρώ στην Ελλάδα)", είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι "αν αυτό είναι αρκετό και πώς θα συνεχίσει, πρέπει να το παρακολουθήσουμε στενά".
Ο Γερμανός Υπουργός είπε, επίσης, ότι δεν βοηθά η εικοτολογία σχετικά με τις λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας, όταν θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.

"Είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να βρούμε με συνεργασία λύσεις σε νέα προβλήματα", δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ρωτήθηκαν και για το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφερόταν σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη που είχαν το προηγούμενο Σάββατο οι Υπουργοί Οικονομικών σημαντικών χωρών της Ευρωζώνης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν. Σύμφωνα με την προδημοσίευση του άρθρου, ορισμένοι Υπουργοί εξέφρασαν αμφιβολίες, αν η Ελλάδα, παρά το αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει, θα μπορεί να βγει στις αγορές την 'Ανοιξη του 2012 και έθεσαν το ερώτημα, αν θα ήταν εύλογο να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά ο κ. Τρισέ σταμάτησε κατηγορηματικά τη συζήτηση, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος να μιλήσει για το θέμα αυτό.

Το περιοδικό αναφέρει ότι ο κ. Τρισέ φοβάται ότι η αναδιάρθρωση θα μειώσει την εμπιστοσύνη για το σύνολο της Ευρωζώνης και θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Ο κ. Ρεν διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. "Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση. Έχουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του προγράμματος, το οποίο στηρίζεται σε προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους", δήλωσε ο Επίτροπος, ενώ ο κ. Τρισέ απάντησε: "Για την Ελλάδα, έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα".

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έκανε δηλώσεις την περασμένη Παρασκευή και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σήμερα σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, σε συνέδριο που έγινε στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μία αναδιάρθρωση "που συνεπάγεται "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων για τους επενδυτές δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία", προσθέτοντας: "Δεν είναι επιθυμητή, επειδή οι δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις της είναι πιθανόν να υπερβαίνουν τα οφέλη της. Και δεν είναι αναγκαία, αν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοσθεί σωστά, όπως πιστεύω ότι θα γίνει και πρέπει να γίνει".

Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμη ότι "υπάρχει μία σύγχυση στη δημόσια συζήτηση", σημειώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να έχει διαφορετική σημασία και επιπτώσεις. Η πρώτη σημασία αφορά στο "κούρεμα" των ομολόγων και τις ζημιές για τους επενδυτές, ενώ η δεύτερη σημασία μπορεί να περιλαμβάνει μία εθελοντική συμφωνία για την επιμήκυνση του χρόνου του χρέους με όρους και προϋποθέσεις που στην πραγματικότητα δεν οδηγούν σε κάποια σημαντική μεταβολή στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων, είπε. Ερωτηθείς, αν βλέπει τη δεύτερη δυνατότητα για το μέλλον, ο κ. Παπαδήμος είπε: "Δεν απαντώ επίσημα στην ερώτησή σας, αλλά αυτό υπονοείται", μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: