Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ FDP ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΓΚ. ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ

Έντονες πιέσεις για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του FDP καθώς και για την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, δέχεται ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Αποστάσεις παίρνουν κορυφαία στελέχη του FDP, όπως η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μπίργκιτ Χόμπουργκερ και η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, ενώ την παραίτηση του Βεστερβέλε είχε ζητήσει ήδη ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του FDP Γιώργος Χατζημαρκάκης.


Η ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την αλλαγή στην ηγετική ομάδα και το μέλλον του προέδρου Γκίντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, το προεδρείο του FDP που θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 Απριλίου, θα συζητήσει για τις αλλαγές σε θέσεις και πρόσωπα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το θέμα θα συζητηθεί την 11η Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Βεστερβέλε είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από πρόεδρος του FDP στο παγγερμανικό συνέδριο του κόμματος το Μάιο στο Ροστόκ, αλλά θέλει πάση θυσία να παραμείνει ΥΠΕΞ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα. Πρέπει να επανεξεταστούν τα πάντα τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τα πρόσωπα», είπε η Μπ. Χόμπουργκερ στην εφημερίδα Rheinischer Post αποσαφηνίζοντας ότι εννοεί και τον πρόεδρο του κόμματος. Η ίδια λέει ότι δεν θέλει να γίνει «εξιλαστήριο θύμα» και παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP και πρόεδρος των Φιλελευθέρων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη που υπέστησαν μεγάλη ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ από την πλευρά της είπε για τον Βεστερβέλε ότι «κανείς δεν πρέπει να είναι κολλημένος στη θέση του». Η Σναρενμπέργκερ που είναι και πρόεδρος του FDP Βαυαρίας, διαπίστωσε ότι «στη βάση του κόμματος υπάρχει μεγάλη αναταραχή», όπως είπε στην εφημερίδα Munchner Merkur.

Ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής του FDP και μέλος του προεδρείου του κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης, αμέσως μετά τις εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είχε ζητήσει από τον Γκ. Βεστερβέλε να αναγγείλει την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος πριν το συνέδριο του Μαΐου. «Όποιος ως πρόεδρος του κόμματος χάνει μοιραίες εκλογές, πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες» είχε πει ο Γ. Χατζημαρκάκης διαπιστώνοντας ότι ο Γκ. Βεστερβέλε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη διπλή επιβάρυνση του υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του κόμματος.
ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: