Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ G7 ΚΑΙ G20 ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Οι πάρα πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου, τα μη βιώσιμα επίπεδα κρατικών χρεών και το αβέβαιο μέλλον της Ιαπωνίας επισκιάζουν τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές καθώς συναντώνται σήμερα οι οικονομικοί ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη για να τις συζητήσουν.
Η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών (G7) που συναντάται σήμερα το απόγευμα πίσω από κλειστές πόρτες, θα προσπαθήσει να αποτιμήσει την οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία καθώς και οι εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο.



"Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της Ιαπωνίας" δήλωσε ο Naoyuki Shinohara, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ.

Η μεγαλύτερη ομάδα των G20 των αναπτυγμένων και δυναμικά αναπτυσσόμενων χωρών θα έχει δείπνο εργασίας το βράδυ προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο οικοδόμησης μιας σταθερότερης παγκόσμιας οικονομίας που να είναι λιγότερο επιρρεπής σε φούσκες και κρίσεις όπως αυτές που γνώρισε ο κόσμος τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο ούτε το G7, ούτε το G20 αναμένεται να εκδώσει ανακοινωθέν.

Σημειώνεται πως μετά την κρίση του 2008 το G20 έγινε ο βασικός πυλώνας για μία συντονισμένη έξοδο από την κρίση. Όμως, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, το G20 βρίσκει ολοένα και πιο δύσκολο να συμφωνήσει στην εξομάλυνση των διεθνών ανισορροπιών.

Οι οικονομικοί ηγέτες αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία καθορισμού κάποιων ενδεικτικών μέτρων για τον εντοπισμό δυνητικών σημείων κινδύνου στη παγκόσμια οικονομία, μολονότι η υπόδειξη των χωρών που υπερβαίνουν κανόνες και όρια θα αφεθεί για αργότερα. Εκτιμάται πως ΗΠΑ και Κίνα θα είναι επικεφαλής της λίστας τέτοιων χωρών που προκαλούν ανισορροπίες, αν και θεωρείται πιθανό να περιληφθούν χώρες πλεονασματικές όπως η Γερμανία και χρεωστικές όπως η Βρετανία.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ - που αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγει την εξαμηνιαία του συνάντηση - έχει προειδοποιήσει το G20 πως δεν πρέπει να εφησυχάζει πολύ τώρα που η οξεία φάση της κρίσης πέρασε, θεωρώντας πως τώρα οι διαβουλεύσεις είναι δυσκολότερες απ' ότι στη διάρκεια της κρίσης.

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: