Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΠΑΛΕ» ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΕ MALL ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Ξαναζεσταίνονται το τελευταίο διάστημα οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ακόμη Mall, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιτίθενται στη δημιουργία «ενός ακόμη φαραωνικού εμπορικού κέντρου» και το επόμενο διάστημα θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Επιμένουν στο δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης και προτείνουν τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου με ήπιες χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.



Η επένδυση βγήκε από τον πάγο στα τέλη Μαρτίου με πρωτοβουλία της ομάδας εργασίας για την απεμπλοκή επενδύσεων, την οποία συντονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Η ιστορία του «Παλέ», όπως αποκαλείται ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος, «αποκαλύπτει την ένδεια δημιουργικών προτάσεων για τη μεταολυμπιακή χρήση των περίφημων ολυμπιακών δημόσιων ακινήτων», υποστηρίζουν οι αντιδρώντες.

Δημιουργήθηκε το 2003 για να στεγάσει τα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και της ρυθμικής γυμναστικής. Χωροθετήθηκε το 1999 σε μία έκταση 93,5 στρεμμάτων, η οποία είναι δασική-αναδασωτέα. Η προσφυγή των πολιτών στο ΣτΕ (έτος 2000) κατά της χωροθέτησης απορρίφθηκε οριακά (14 υπέρ-13 κατά). Το ίδιο διάστημα και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τάσσεται κατά της χωροθέτησης, λόγω της γειτνίασης με το μνημείο της Ομορφοκλησσιάς.

Το έργο τελικώς γίνεται, οι Ολυμπιακοί τελειώνουν και φτάνουμε στο 2006, οπότε η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. προκηρύσσει διαγωνισμό για τη αξιοποίηση του ακινήτου βάσει του νόμου 3332/2005. Υπογράφεται σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και της κοινοπραξίας «ΑΚΡΟΠΟΛ Χαραγκιώνης - SONAE SIERA», με σκοπό τη δημιουργία εμπορικού κέντρου.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υπέβαλε η μειοδότρια εταιρεία το καλοκαίρι του 2008 ουδέποτε εγκρίθηκε, «λόγω των πολλαπλών νομικών, πολεοδομικών, χωροταξικών, δασικών ιδιαιτεροτήτων (προβλημάτων) του ακινήτου και του επενδυτικού σχεδίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυρ. Τσίρος, σε σχετική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

«Στην έγκριση της διάτρητης ΜΠΕ, με την παράκαμψη της νομοθεσίας, προσβλέπει η ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αλλά δεν θα τους περάσει», υποστηρίζει ο Γ. Κελεπούρης, από το κίνημα φορέων και πολιτών, που μάχονται κατά της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο «Παλέ». Και προσθέτει: «Πριν από πέντε χρόνια, όταν μισθώθηκε ο χώρος στην κοινοπραξία, μας αιφνιδίασαν. Δεν γνωρίζαμε τις νομικές παραμέτρους του ζητήματος. Και πάλι όμως δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Καταφέραμε πολλά. Η άδεια που απέσπασε η κοινοπραξία από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακλήθηκε μετά την άμεση αντίδραση του δήμου, της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τη δική μας. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα και έχει δημιουργηθεί μία εμπειρία κινηματική. Ολος ο κόσμος είναι αντίθετος. Εχει σημάνει κοινωνικός συναγερμός. Το εμπορικό μεγαθήριο δεν θα περάσει».

Στο άρθρο 19 του προαναφερθέντος νόμου, ορίζονται ως μεταολυμπιακές χρήσεις, εκτός από τις υπάρχουσες, και οι εξής: α) εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, β) πολιτιστικές εκδηλώσεις, γ) θεματικός χώρος ψυχαγωγίας. Στον ίδιο νόμο, όμως, (άρθρο 10), αποκλείεται η μετατροπή του χώρου σε εμπορικό συγκρότημα με μόνιμη χρήση, καθώς, όπως αναφέρεται «επιτρέπονται σταδιακά βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις».

Στην έκθεση γνωμοδότησης με αντικείμενο την «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Προτάσεων Μεταολυμπιακής Χρήσης» του «Παλέ», που εκπόνησε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, υπό την εποπτεία του καθηγητή Ν. Μπελαβίλα, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ο δημόσιος και μη εμπορευματοποιημένος χαρακτήρας στη νέα χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Το συγκρότημα βρίσκεται σε δημόσια γη και κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που δεν μπορεί παρά να οδηγεί στην απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής. Σε αυτό συντείνει η θέση του σε μία έκταση που περιβάλλεται από περιοχές κατοικίας ιδιαίτερα επιβαρημένες και με ελλείψεις σε ελεύθερους χώρους και κοινωνικές και πολιτιστικές δομές».

Στη λογική αυτή κινούνται και οι δήμαρχοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Ψυχικού-Φιλοθέης. Αποφάσισαν τη σύγκληση κοινού δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις για να αποφευχθεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Τη Μεγάλη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της Ν. Ιωνίας τάχθηκε ομόφωνα κατά της εμπορικής χρήσης του «Παλέ»: «Εχουμε αρκετά εμπορικά μεγαθήρια, δεν χρειαζόμαστε άλλα. Πήραμε μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία είναι σύμφωνη με το νόμο. Τα ολυμπιακά ακίνητα είναι περιουσία των πολιτών, με δικά τους χρήματα έγιναν, και σε αυτούς πρέπει να αποδοθούν», λέει ο δήμαρχος, Ηρ. Γκότσης.

«Το "Παλέ" πρέπει να είναι ένας δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού και το κόστος συντήρησης να το επωμιστεί το κράτος. Κι αν δεν μπορεί, να γκρεμιστεί το κτίσμα και να μείνει χώρος πρασίνου. Η τοπική κοινωνία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα ακόμη Mall», συμπληρώνει ο Αρ. Παπαδοκωστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου.

Ποιος μπορεί όμως να σταματήσει τον επενδυτικό οίστρο της κυβέρνησης; Με ΦΕΚ στις 28/12/2010 τμήμα της Βεΐκου από τη διασταύρωση με τη Γαλατσίου μέχρι τη διασταύρωση με την Καποδιστρίου χαρακτηρίστηκε εθνικός δρόμος «προκειμένου να κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος στη Βεΐκου χωρίς να είναι απαραίτητη και η υπογραφή του δήμου», όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος Γαλατσίου.

Στην άλλη πλευρά υπάρχει αισιοδοξία ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί. Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με την κοινοπραξία, η οποία δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Μας παρέπεμψε σε πρόσφατη επιστολή του επιχειρηματία Θ. Χαραγκιώνη προς τον Θ. Πάγκαλο. Σ' αυτή εκφράζονται οι θερμότατες ευχαριστίες του «για την παρέμβασή σας στην αναβίωση της σύμβασης μεταολυμπιακής ανάπτυξης» του «Παλέ», και αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «έχοντας υπογράψει σχετική σύμβαση με τα Ολυμπιακά Ακίνητα στα μέσα του 2006 και έχοντας καταβάλει ποσό μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ για μισθώματα, φτάσαμε στο 2011 χωρίς ορατό χρόνο έκδοσης αδειών, δίχως δική μας ευθύνη...».
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
23-4-2011



Δεν υπάρχουν σχόλια: