Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s

Υστερα από τους οίκους Fitch και S&P, χθες ήταν η σειρά της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο οίκος Μoody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Baa1 από το Α3, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για μία περαιτέρω υποβάθμιση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας με το sread του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά τις 520 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των 5ετών ομολόγων να ξεπερνούν για πρώτη φορά το τελευταίο επτάμηνο τα αντίστοιχα ιρλανδικά. Η Moody’s εκτιμά ότι «η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει επειγόντως πρόσβαση στο Ταμείο». Πάντως, χθες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε βοήθεια από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ.

Χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios ανέφερε ότι οι πορτογαλικές τράπεζες αποφάσισαν να μην αγοράσουν άλλα κρατικά ομόλογα κατά τους επόμενους μήνες και ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Ιουνίου.




Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν επιβεβαίωσε χθες ότι δεν μπορεί να δοθεί ειδικό βραχυπρόθεσμο δάνειο στην Πορτογαλία, δεδομένου ότι για να δοθεί βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλογο αίτημα και να έχει υπογραφεί Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι προς το παρόν η υπηρεσιακή πορτογαλική κυβέρνηση του κ. Ζοζέ Σόκρατες δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό, αφού δεν διαθέτει την απαραίτητη στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου της Επιτροπής, η Πορτογαλία θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να κρατηθεί εκτός μηχανισμού μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Επιτροπή είναι να προετοιμάσει όσο πιο λεπτομερώς γίνεται το Μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει σύντομα η Λισσαβώνα. Η κατάσταση της Πορτογαλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου Eurogroup/EcoFin την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουγγαρία. Η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δηλώσει σαφώς ότι η νέα πορτογαλική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: