Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

ΞΕΝΩΝΑΣ-ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ TRAFFICKING

Η Λίλια είναι μία 22χρονη Βουλγάρα, που επιθυμούσε να γίνει κομμώτρια, αλλά έπεσε στα “δίχτυα” των κυκλωμάτων trafficking και βρέθηκε στην Ελλάδα όπου αναγκάστηκε να εκδίδεται. Η νεαρή, όπως και άλλες 53 κοπέλες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχουν να διηγηθούν τη δική τους ιστορία για τα βασανιστήρια που υπέστησαν στη χώρα μας, μέχρι να ξεφύγουν από τους σωματέμπορους που τις εκμεταλλεύτηκαν. Οι γυναίκες αυτές, από τον Μάρτιο του 2008, έχουν φιλοξενηθεί στον μοναδικό ξενώνα που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη για γυναίκες θύματα trafficking, που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια οργάνωση “Εκστρατεία Α 21”.
Τα μέλη της στην Ελλάδα πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση βράβευσης ανθρώπων που υποστηρίζουν τα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου, ευελπιστώντας την επόμενη χρονιά να έχουν συλληφθεί περισσότεροι δουλέμποροι και να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας και στήριξης σε περισσότερες γυναίκες - θύματα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Ηρακλής Μοσκώφ.
“Είναι εντυπωσιακό ότι αναγκαστήκαμε να επαναφέρουμε διατάξεις περί δουλεμπορίου, μέσα στον 21ο αιώνα”, είπε χαρακτηριστικά η αντεισαγγελέας Εφετών Χανίων Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία βραβεύτηκε για τις προσπάθειες που έχει κάνει στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα ζήτησε τη συγκρότηση ενός εθνικού φορέα για τον συντονισμό όλων των ενεργειών που θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα. “Ακολουθούμε ασθμαίνοντας τα άλματα που γίνονται σ’ αυτού του είδους το έγκλημα”, είπε χαρακτηριστικά.
“Στην Ελλάδα, πάνω από 800 γυναίκες έχουν χαρακτηριστεί θύματα, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες τις οποίες προστατεύσαμε, αλλά δεν ήθελαν να χαρακτηριστούν θύματα από φόβο ή από ντροπή, και επέστρεψαν στις πατρίδες τους”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος στην Αθήνα Γιώργος Βανικιώτης. “Το μήνυμα είναι πως όλοι μας είμαστε υποψήφια θύματα”, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδρά, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στους “πελάτες” των γυναικών αυτών. “Οι κακοί πάντα θα υπάρχουν, εμείς πρέπει να απευθυνθούμε σ’ αυτούς που προσφέρουν τα λεφτά, οι οποίοι είναι δύσκολο να πειστούν ότι διαπράττουν έγκλημα”, υπογράμμισε.
“Η μάχη μας για τη δικαιοσύνη και την εξάλειψη της αδικίας μόλις έχει αρχίσει”, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα Μαρία Σταμάτη, αναφέροντας ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων και σε γειτονικές χώρες.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: