Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 1.150 ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Το χέρι βαθιά στην… τσέπη αναγκάζονται να βάλουν και πάλι οι έλληνες ασθενείς. Αυτή τη φορά το υπουργείο Υγείας φρόντισε να σταματήσει η κάλυψη του κόστους 1.150 φαρμάκων ευρείας χρήσης και κατανάλωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν για τα ήδη χρεωμένα ταμεία να μετακυλίσουν τελικά στους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης.Πρόκειται ουσιαστικά για φάρμακα ευρείας χρήσης και κατανάλωσης, τα οποία καλύπτουν μεγάλο φάσμα παθήσεων και αφορούν παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβηχικά σιρόπια, αλοιφές, αλλά και φάρμακα για το κυκλοφορικό, την παχυσαρκία, την άνοια και ψυχοφάρμακα. Επιπλέον, πληθαίνουν οι φωνές των ανθρώπων από το χώρο της Υγείας που εκφράζουν φόβους, οι οποίοι θεωρούνται σχεδόν βέβαιοι, ότι η λίστα με τα φάρμακα που πλέον δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αφού ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει το “πράσινο φως” στον υπουργό Υγείας, μέσω σχετικής εξουσιοδότησης, να προσθέτει σε αυτήν κατά περίπτωση κι άλλα φάρμακα.


Σύμφωνα με τις λίστες που εγκρίθηκαν και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και οι οποίες ισχύουν εδώ και δύο μέρες, τα φάρμακα που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων είναι 1.150 κι αφορούν το 1/6 των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε 6.500. Συγκεκριμένα, απ’ αυτά τα 1.150, τα 734 είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων δεν είναι υψηλές, καθώς κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως και τρία ευρώ και δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και τα 415 είναι φάρμακα που εντάσσονται στην αρνητική λίστα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτά είναι πιο ακριβά, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για το αδυνάτισμα, που κοστίζουν 80 ευρώ, κι αυτά για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, που κοστίζουν 50 ευρώ και φυσικά απαιτούν ιατρική συνταγή.

Όπως λένε στη “ΜτΚ” φορείς της Υγείας, μέχρι τώρα για την προμήθεια των φαρμάκων αυτών, τα ταμεία κάλυπταν το 75% της τιμής και ο ασφαλισμένος το 25%. Πλέον, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Και βέβαια, μπορεί ο υπουργός να αποφάσισε να μην καλύπτονται τα φάρμακα αυτά από τα ασφαλιστικά ταμεία για λόγους οικονομίας, αλλά δεν αναρωτήθηκε αν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να θυσιάσουν το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το “κόψιμο” αυτό αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο, όμως, θα… χρεωθεί στους ασθενείς.

“Τα φάρμακα τα έχουμε άμεση ανάγκη. Δεν τα παίρνουμε για πλάκα. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον για τους συνταξιούχους που παίρνουμε σύνταξη κάτω των 700 ευρώ, να καλούμαστε να πληρώσουμε και πάλι από την τσέπη μας για την υγεία. Έχουμε φτάσει στα όρια της απόγνωσης και δεν ξέρουμε αν θα τα βγάλουμε πέρα. Για μας κάθε παροχή υγείας, είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για νοσηλεία κι εξετάσεις, πρέπει να είναι δωρεάν. Άλλωστε, επί χρόνια έχουμε δουλέψει σκληρά κι έχουμε πληρώσει με το παραπάνω τις εισφορές μας στα ταμεία”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαλονικιός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισημαίνει ότι “είναι πλήγμα για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις να εξαναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα τόσο για φάρμακα, όσο και για τις άλλες δαπάνες υγειονομικής τους περίθαλψης”.  


Αντιδράσεις για τις κλινικές

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί μεταξύ των φορέων της υγείας η απόφαση του υπουργού Υγείας να κάνει μια... γενναιόδωρη, όπως τουλάχιστον την χαρακτηρίζουν, κίνηση προς τους κλινικάρχες, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μάλιστα τη στιγμή που οι πολίτες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, πληρώνοντας κάθε μέρα και περισσότερα.

Όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, οι κλινικάρχες μέχρι τώρα κέρδιζαν ποσοστό 16% επί της τιμής αγοράς των φαρμάκων που χορηγούσαν στους ασθενείς που νοσηλεύονταν στις κλινικές τους. Πλέον, με υπουργική απόφαση της 16ης Μαΐου 2011, το ποσοστό αυτό ουσιαστικά μένει…ανοιχτό και χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό. Συνεπώς, οι εμπλεκόμενοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι κάποιοι ενδεχομένως να κάνουν “χρυσές δουλειές”, εάν οι φαρμακοβιομηχανίες αρχίσουν να ζητούν ανταλλάγματα από τις κλινικές, προκειμένου να τους κάνουν… έκπτωση στα φάρμακα που θα τους προμηθεύουν.

Αυτό σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι κλινικές να επιλέγουν φάρμακα συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών και όσο μεγαλύτερη θα είναι η κατανάλωση που θα κάνουν, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα κερδίζουν. 
 Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: