Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ ΑΝΤΛΗΣΗΣ 1,25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ

Το ελληνικό Δημόσιο προχωρά σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου 2011 στην διενέργεια Δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ και λήξεως 19 Αυγούστου 2011.
Το ενδιαφέρον της σημερινής δημοπρασίας είναι μεγάλο γιατί έρχεται σε μία δύσκολη για την χώρα συγκυρία και με ευρωπαϊκές πιέσεις σχετικά με την απαράδεκτα υψηλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών σε προηγούμενες ανάλογες δημοπρασίες.



Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων και ιδίου ποσού που έλαβε χώρα φέτος στις 19 Απριλίου, το ύψος των προσφορών ήταν 4,316 δις. ευρώ, με συντελεστή κάλυψης 3,45 και τελικά αποδεκτό ποσό 1,625 δις. ευρώ. Η δε απόδοση των εντόκων διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Ειδικότερα και σχετικά με την σημερινή δημοπρασία, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 20 Μαΐου 2011 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: