Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

Τους 14.000 έχουν φτάσει οι Λίβυοι που κατέφυγαν σε Ιταλία και Μάλτα

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη και έφτασαν σε Ιταλία και Μάλτα από το ξέσπασμα της εξέγερσης, ως σήμερα.
Από αυτούς 1.669 έφτασαν στην Ιταλία μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ.
Η Αρμοστεία ακόμα διαπίστωσε ότι εκατοντάδες Λίβυοι είχαν αρχικά καταφύγει στην Τυνησία και την Αίγυπτο και επέστρεψαν στη Λιβύη για να επιβιβαστούν σε πλοία που θα τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Σε αυτά προστέθηκαν και πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, που βρίσκονταν σε στρατόπεδα προσφύγων και δεν μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), οι πρόσφυγες αυτοί κατέφυγαν στη Λιβύη, παρά τον κίνδυνο, γιατί δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις τυνησιακές ακτές λόγω της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας.
Η συμφωνία αυτή καθορίζει πως οι Ευρωπαίοι θα επενδύουν στην Τυνησία όσο αυτή εμποδίζει τους πρόσφυγες να περνούν από αυτή στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την αρμοστεία, 1200 άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο από τις 25 Μαρτίου, ενώ χιλιάδες ακόμα αναμένεται να προσπαθήσουν να την διασχίσουν και η HRC απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να δεχθούν τους πρόσφυγες.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: