Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΔΙΕΤΗ ΥΦΕΣΗ 2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

ΣE διετή ύφεση απειλείται να βυθιστεί η οικονομία της Πορτογαλίας εξαιτίας του 3ετούς προγράμματος της οικονομικής βοήθειας, για το οποίο έχουν καταρχήν συμφωνήσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ηγεσία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, επιφυλάσσεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πακέτο βοήθειας έως αύριο.


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι επήλθε συμφωνία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την παροχή τριετούς οικονομικής βοήθειας στην ιβηρική χώρα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Eνωσης οι τρεις πλευρές επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου βοήθειας, η αξία του οποίου υπολογίζεται περί τα 75-90 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες το πρακτορείο Reuters. Τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα οποία θα πρέπει να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας –όπως θα εκλεγεί την 5η Ιουνίου– εκτιμάται ότι θα επιφέρουν «μείωση του ΑΕΠ κατά 2% το 2011 και το 2012». Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Τα μέτρα θα αφορούν αύξηση της φορολόγησης ακινήτων και οχημάτων και μείωση των φοροαπαλλαγών για δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης και στέγης.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρλος Μοάντας δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματός του είχε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι αναλύονται τα στοιχεία και έως αύριο θα ανακοινωθούν οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για το πακέτο στήριξης. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία οδηγείται στις κάλπες την 5η Ιουνίου χωρίς να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ανάδειξης κυβέρνησης ισχυρής πλειοψηφίας.

ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: