Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΑΝΕΡΓΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 35-55 ΧΡΟΝΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Η οικονομική κρίση φέρνει και... αϋπνία! Αμεση επίπτωση στο πρόβλημα της αϋπνίας έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς το 2009 στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε κατά 30% αύξηση των επισκέψεων στους γιατρούς κυρίως για αϋπνία.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αντίστοιχο φαινόμενο έχουμε και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, κυρίως από ανέργους ηλικίας 35 με 55 χρόνων.



Υπολογίζεται ότι σήμερα το 14% του πληθυσμού υποφέρει από τον εφιάλτη της χρόνιας αϋπνίας, ενώ 1 στους 2 ή 3 ενήλικες θα παρουσιάσει αϋπνία σε κάποια φάση της ζωής του.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι επιπτώσεις του έχουν σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου, με άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Δυστυχώς», συμπλήρωσε, «μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί σωστά και δεν έχει υπολογιστεί το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό του κόστος».

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 37ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΙΕΑ, που φέτος συμπληρώνονται 175 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στις επιπτώσεις που έχει στο κοινωνικό σύνολο το πρόβλημα του ύπνου, στα αίτια δημιουργίας, στα συμπτώματα και στην αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε από την πλευρά της η δρ Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι απότοκο της μεγάλης αλλαγής που έχει επιφέρει στη ζωή των ανθρώπων η τεχνολογία τα τελευταία 30 χρόνια.

Το σύνδρομο άπνοιας - υπόπνοιας ύπνου ταλαιπωρεί 4% των ανδρών και 2% των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή οργανική αιτία υπνηλίας. Ευτυχώς ειδοποιεί συνήθως τον ασθενή και τους οικείους του θορυβωδώς. Παρουσιάζει έντονο ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου και κόπωση την ημέρα, που δεν δικαιολογείται από την εργασία ή τις άλλες δραστηριότητες.

Επικίνδυνη

Η πιο σημαντική όμως επίπτωση του συνδρόμου, κυρίως λόγω της υπνηλίας που προκαλεί, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Σε έρευνα που διεξήχθη από τη Μονάδα Υπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου με ερωτηματολόγια σε ασθενείς με σοβαρή άπνοια, το 60% παραδέχτηκαν υπνηλία στην οδήγηση, ενώ το 15% είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από τον δρόμο).

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: