Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

ΜΕΧΡΙ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μέχρι μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο η λαθρεμπορία καυσίμων, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), σύμφωνα με όσα κατήγγειλε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Ψυχογυιός. Το μέγεθος αυτό, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται να είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο, καθώς ο προσδιορισμός του γίνεται με βάση χονδρικές εκτιμήσεις της αγοράς.

    Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση και η επιβολή φόρων (οι οποίοι αυξήθηκαν αθροιστικά, σύμφωνα με τον κ.Ψυχογυιό, κατά περισσότερο από 90% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) έχει "γονατίσει" την εγχώρια κατανάλωση βενζίνης κατά περίπου 15% πέρυσι και ίσο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο 2011.

    Κι αυτό, τη στιγμή που τα προηγούμενα 15 χρόνια ακόμη και μια πτώση της τάξης του 1% φαινόταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα του κλάδου (η πτωτική τάση του 15% δεν αναμένεται, ωστόσο, να διατηρηθεί στο σύνολο του 2011, που εκτιμάται, κατά τον κ.Ψυχογιό, ότι θα ισορροπήσει κοντά στα επίπεδα του 2010, γιατί οι περισσότεροι προγραμματισμένοι φόροι έχουν ήδη επιβληθεί).

    Πάντως, η λαθρεμπορία και η πτώση της κατανάλωσης δεν είναι ο μόνος κεφαλόπονος στην αγορά καυσίμων, καθώς το φαινόμενο της "καταδολίευσης" των αντλιών λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας: αν και ο κ.Ψυχογυιός δεν παρέθεσε στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι περίπου τρία στα δέκα λίτρα βενζίνης (ποσοστό 30%) στην Αττική περνούν από "πειραγμένες" αντλίες. Γι΄αυτό άλλωστε, οι καταναλωτές καλό είναι ν΄αποφεύγουν πρατήρια που προσφέρουν "ύποπτα" χαμηλές τιμές, γιατί σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις υποκρύπτονται κρούσματα καταδολίευσης.

    Σύμφωνα με τον κ.Ψυχογυιό, ως αποτέλεσμα αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού, πολλοί καλοί και συνεπείς επιχειρηματίες οδηγούνται αργά ή γρήγορα εκτός αγοράς, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Γι' αυτό άλλωστε, ο ΣΕΕΠΕ σχεδιάζει να συνδράμει σε αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά, αλλά και σε καταγραφή/καταγγελία κρουσμάτων ασυνεπών επαγγελματιών.

  

    Οφειλές… τριετίας προς βενζινάδικα!

    =======================

    Στο μεταξύ, το «βερεσέ» τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου: η καθίζηση των αγορών κατασκευών και μεταφορών και η οικονομική δυσπραγία των δήμων, που κάποτε κατανάλωναν -και πλήρωναν- σημαντικές ποσότητες πετρελαίου κίνησης, έχει δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρίες καυσίμων και τα βενζινάδικα.

    Όπως σημείωσε ο κ.Ψυχογυιός, υπάρχουν πρατήρια που το 50% των πωλήσεών τους είναι με πίστωση, ενώ άλλα αναμένουν ακόμη και δύο-τρία χρόνια να εισπράξουν οφειλόμενα από τους δήμους.

    Λουκέτο σε 800 πρατήρια

    ==================

    Ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΣΕΠΕΕ, Χαράλαμπος Τσόντζος, περίπου 800 από τα συνολικά 8.000 πρατήρια πανελλαδικώς έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ άλλα αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα.

    Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επισήμαναν, πάντως, ότι η Ελλάδα διαθέτει όσα πρατήρια και η Γερμανία και παρά τις γεωγραφικές ιδιομορφίες της χώρας (π.χ., πολλά νησιά), που καθιστούν αναγκαία την αυξημένη παρουσία τους, ο λογικός αριθμός θα ήταν γύρω στις 5.000.

    Σε επίπεδο εταιριών εμπορίας καυσίμων, 2-3 μικρές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε λουκέτο, με ισάριθμες να βρίσκονται «στο όριο» (σ.σ. βάσει δημοσιευμένων αποτελεσμάτων της πλειονότητας των εταιριών εμπορίας, τα κέρδη τους μειώθηκαν πέρυσι κατά 45% μέσο όρο, σε σχέση με το 2009).

  

    "Εξόχως απίθανο" να πιάσει η βενζίνη τα 2 ευρώ/λίτρο

    =================================

    "Εξόχως απίθανο" χαρακτήρισε ο κ.Ψυχογυιός το ενδεχόμενο να πιάσει φέτος η τιμή της βενζίνης τα 2 ευρώ/λίτρο, καθώς όπως είπε αυτό θα σήμαινε νέα μεγάλη αύξηση φόρων και τιμής της πρώτης ύλης σε δολάρια.

    Για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, η διοίκηση του ΣΕΕΠΕ προτείνει να γίνουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: 1) να προχωρήσει η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, 2) να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας στα πρατήρια όπου διαπιστώνεται "παρέμβαση" στη λειτουργία των αντλιών, 3) να εφαρμοστεί άμεσα σύστημα ελέγχου εκροών στα βενζινάδικα, 4) να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα εικονικών εξαγωγών καυσίμων, 5) να ελέγχεται αυστηρότερα η διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων, 6)να γίνεται καθοδόν έλεγχος βυτιοφόρων για τη διερεύνηση του νομίμου της διακίνησης, 7)να πραγματοποιούνται διαρκείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι τιμολογίων στις εταιρίες εμπορίας και 8) να εκσυγχρονιστούν οι τελωνειακές διαδικασίες._

ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: