Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΕΗ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκίνησαν στις αρχές του 2011 ήταν μόνο η αρχή των αλλαγών που επιβάλλονται στους Ελληνες καταναλωτές ως «όροι» του Μνημονίου για την αγορά ενέργειας στη χώρα μας και οι οποίες έμμεσα ή άμεσα θα επηρεάσουν την τσέπη τους.
Για να πιεστεί η χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού ενσωμάτωσαν στο Μνημόνιο ως επιπλέον «προϋποθέσεις» συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων -πλην των οικιακών- μέχρι το 2011, το διαχωρισμό εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ από τη διαχείριση των Δικτύων Μεταφοράς, την ανάθεση της διαχείρισης της ημερήσιας αγοράς σε ανεξάρτητη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, αλλά και συνολικά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «ανοίγματος» της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. Με εξαίρεση τα τιμολόγια, η χώρα μας έχει πέσει έξω στα υπόλοιπα χρονοδιαγράμματα.



Η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ έπληξε κυρίως τα φτωχότερα και μικρομεσαία νοικοκυριά που επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις από 3% μέχρι και 11% στους λογαριασμούς τους. Αντίθετα οι επιχειρήσεις και οι ενεργοβόροι καταναλωτές είδαν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται.

136 εκατ. ευρώ επιπλέον

Πέντε εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν το 2011 περίπου 136 εκατ. ευρώ περισσότερα για ρεύμα στη ΔΕΗ, ενώ, αντιθέτως, συνολικά 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και σπάταλοι καταναλωτές (καταναλώσεις πάνω από 3.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) θα γλιτώσουν από τις μειώσεις 174 εκατ. ευρώ, καθώς τα τιμολόγια μειώθηκαν από 3% μέχρι και 17%.

Εκτός από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν από φέτος και οι περίπου 200.000 αγρότες, καθώς το αγροτικό τιμολόγιο αυξάνεται κατά 6% έως 8% -αν και παραμένει σημαντικά φτηνότερο από όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συνεχιστούν σταθερά μέχρι και το 2013 και αναμένεται να αυξήσουν το κόστους του ρεύματος τουλάχιστον κατά 20%-30% για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ το κόστος για τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να μειώνεται στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» των τιμολογίων.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών πλην των οικιακών.

Δηλαδή για αγρότες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινόχρηστα κ.ά., κάτι που σημαίνει ότι το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει, όπως σήμερα, τις επιμέρους χρεώσεις, αλλά τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τη ΔΕΗ και τους ιδώτες προμηθευτές, «αντανακλώντας» το πραγματικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με εξαίρεση τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, η χώρα μας έχει πάντως «χάσει» τις προθεσμίες (τέλος Μαρτίου 2011) που όριζε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τα επόμενα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατάρτισης του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, που θεωρητικά έπρεπε να είχε ήδη πάρει το δρόμο για τη Βουλή και έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται:

Καθυστερεί το ενεργειακό

- Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επιτραπεί σε ιδιώτες η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το Δίκτυο Μεταφοράς (ΑΔΕΣΜΗΕ).

- Να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά).

- Να αναθέσει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: