Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

ΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ-ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ

Κλειδώνει μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας συνολικού ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, που αφορά το νέο επαχθέστερο πακέτο μέτρων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο πυρετός συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της τρόικας στιγματίστηκε από τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη και την ακύρωση του κρίσιμου ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία αναμενόταν η συζήτηση της ελληνικής υπόθεσης, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το γεγονός δεν αποκλείται να οδηγήσει σε καθυστέρηση το πλέον επίμαχο ζήτημα για την Ελλάδα, του νέου δανεισμού 50-60 δισ. ευρώ στη διετία 2012 -2013.


Στην Αθήνα, πάντως, οι επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ τη ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, φαίνεται να έχουν θέσει επί τάπητος τις απαιτήσεις τους. Από την περασμένη Τρίτη που έφτασαν στην πρωτεύουσα δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο, διευρύνοντας τους όρους της συμφωνίας έναντι της κυβέρνησης, την οποία άλλωστε επικρίνουν για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπό την απειλή καθυστέρησης κατά περίπου ένα μήνα στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, οι δανειστές ζητούν:

* Συμπληρωματικά μέτρα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Δεδομένου του ελλείμματος, που έκλεισε στο 10,5% το 2010 και με στόχο 7,4% (βάσει Μνημονίου) φέτος, τονίζουν πως αν δεν ληφθούν τώρα συμπληρωματικά μέτρα, τότε το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 9,5% το 2011. Η μείωσή του κατά 3,1% μονάδες, δεδομένης και της ύφεσης που εκτιμάται ότι δεν θα περιοριστεί στο 3%, απαιτεί πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ πλέον των 8,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί, ανεβάζοντας το φετινό πακέτο πάνω από 14 δισ. ευρώ. Το τελικό πακέτο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ανεβαίνει στα 30 δισ. ευρώ αντί 26 δισ. αρχικά για την περίοδο 2011-2015. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν εξεταστεί είναι η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, η επιβολή έκτακτου φόρου έναντι όσων πιάνονται στο «πόθεν έσχες», η άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, το νέο ψαλίδι των αποδοχών στο Δημόσιο και ο δραστικός περιορισμός των δαπανών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα -συμπεριλαμβάνονται και μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

* Αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που είναι το πιο καυτό πακέτο, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει τον πλήρη έλεγχο, δηλαδή να χειριστεί η ίδια τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου, μιλώντας για το σύνολο της περιουσίας και στοχεύοντας σε έσοδα άνω των 50 δισ. ευρώ. Η εκποίηση άνευ όρων ακόμα και των στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων έχει προκαλέσει την μήνιν της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ιταλική «Corriere della sera» περί «ύβρεως» αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για νησιά και μνημεία.

Τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να θέσει σήμερα ενώπιον του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να έχει την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα άμα τη επιστροφή του από το Εκοφίν και πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει την τελική συμφωνία.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: