Σάββατο, Μαΐου 07, 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Στην αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως προσβλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης υδρογονανθράκων, που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας, η Κύπρος αναδείχθηκε σε μείζονος σημασίας ενεργειακό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy, Τέρι Γκέρχαρτ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τις πρώτες γεωτρήσεις στην περιοχή, υπογράμμισε πως «η Κύπρος θα καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου», σημειώνοντας στη συνέχεια πως «από τη χώρα αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει η νέα ενεργειακή επανάσταση».



Αν και προς το παρόν υπάρχουν μόνο ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου στο υπέδαφος της Μεγαλονήσου «περιμένουν» 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η Κύπρος, σύμφωνα με την παρέμβαση του Κύπριου υπουργού Εμπορίου, Σόλωνα Κασσίνη, θα εκχωρήσει 51.000 τ. χλμ. προς εξερεύνηση, τα οποία θα καταμεριστούν σε 13 συνολικά οικόπεδα, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βασιλικό.

Οπως επισήμανε κατά την παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Στέλιος Στυλιανού, ο εν λόγω τερματικός σταθμός θα εξασφαλίσει διαφορετικές πηγές ενέργειας στην Κύπρο, τίθεται ωστόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου διότι το αρχικό κόστος εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ.
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: