Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

Μπαράζ επαφών Γ. Παπανδρέου εις αναζήτηση συναίνεσης

Υπό τη σκιά των χθεσινών ανακοινώσεων περί επίσπευσης των αποκρατικοποίησεων και επιβολής νέων φορολογικών μέτρων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εις αναζήτηση της συναίνεσης που απαιτούν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας. Στο μεταξύ, εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων που οδεύουν πλέον προς ιδιωτικοποίηση...

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα συναντηθεί:

στις 10.30 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά
στις 12.15 με τον πρόεδρο του ΛαΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη
στις 13.30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα,
στις 14.30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη
στις 15.30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη
Σημειώνεται πως η γενική γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκε την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να πει κατηγορηματικό «όχι» στην κεντρική κατεύθυνση - φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και θα τονίζει ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή». Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα εμφανιστεί δογματικός και θα δείξει στον πρωθυπουργό ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ορισμένα μέτρα που θεωρεί σωστά, όπως πχ τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, κ.α.




Σε διαφορετική γραμμή κινούνται οι άλλοι ένοικοι της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Αμφότεροι αναμένεται να συμφωνήσουν σε περισσότερα σημεία με το Μεσοπρόθεσμο, απ' ότι ο κ. Σαμαράς, αν και έχουν διαφορετική φιλοσοφία και επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Από την εξέλιξη των συναντήσεων αυτών θα εξαρτηθεί η ληψη των οριστικών αποφάσεων για το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και το πώς αυτό θα εγκριθεί. Η οριστικοποίηση του προγράμματος θα γίνει ύστερα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η διαπραγμάτευση με την οποία θα συνεχιστεί από την Τρίτη. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να ενσωματώσει στο πρόγραμμα και προτάσεις που τυχόν υποβάλουν πολιτικοί αρχηγοί, εφόσον συνάδουν με τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος.

«Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει αύριο Τρίτη, τους αρχηγούς των κομμάτων για την έναρξη μιας διαδικασίας σύγκλισης απόψεων, που θα αποτυπωθεί στα νομοθετικά κείμενα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή» δήλωνε χθες χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις εξαγγελίες

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποκρατικοποιήσεων σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος απέσυρε τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα των έργων κι όχι των λόγων, και κάλεσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν ομόφωνη απόφαση λέγοντας ένα μεγάλο «όχι» στην πώληση του λιμανιού.

Ζήτησε, μάλιστα, να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν οι παρατάξεις να καταλήξουν στο τελικό κείμενο. «Ο Πειραιάς δεν πουλάει το λιμάνι του. Η Ελλάδα δεν πουλάει το λιμάνι της. Υπάρχουν στιγμές ευθύνης για όλους μας. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τη συγκατάθεση του Πειραϊκού λαού. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)

Για «προσωπική κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Στέλιος Αγγελούδης, σημειώνοντας απόψε πως τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, ο οποίος χάνεται όταν το ποσοστό του δημοσίου πέσει κάτω από το 51%. «Όταν γίνει αυτό, δεν θα υπηρετήσω μια τέτοια πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια άλλη έκφραση, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, «που λέγεται αξιοποίηση και εκμετάλλευση κάποιου χώρου από ιδιώτη, όπου το δημόσιο θα είναι παρόν, θα έχει πλειοψηφία και θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο κ. Αγγελούδης άνοιξε απόψε την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την πρώτη, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, κατά την οποία το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του Λιμανιού. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ ενημέρωσε το Σώμα πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή και παραχώρηση της μαρίνας στην α’ προβλήτα, που θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 γιότ.

Ταχυδρομικο Ταμιευτήριο (ΤΤ)

Την αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΤΤ , που πραγματοποιούν από νωρίς σήμερα το πρωί κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας. «Οι μάσκες έπεσαν. Σήμερα η κυβέρνηση αποκάλυψε το προσωπείο της. Πουλάει τα ασημικά του Δημοσίου. Η Τρόικα διατάζει. Η κυβέρνηση εκτελεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Λαού», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων του ΤΤ.

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ασπίδα του μικροαποταμιευτή, παραδίνεται στους ιδιώτες ντόπιους και ξένους τραπεζίτες. Ο φτωχός Έλληνας αποταμιευτής παραδίδεται στο αχόρταγο και αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «Κανένα Ταμιευτήριο του κόσμου δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Με κάθε τρόπο και μέσο θα αποδώσουν τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες αυτού του σκανδάλου».

ΠΡΕΖΑ TV
24/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: