Κυριακή, Μαΐου 01, 2011

ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΕΝΕΧΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΣTO μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται η Συρία, αφού η κλιμάκωση της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, παρά τις υποχωρήσεις του καθεστώτος Ασαντ, εγείρει κινδύνους στις γεωπολιτικές σχέσεις της περιοχής. Η ανατροπή του σημερινού καθεστώτος θα επηρεάσει άλλες σουνιτικές χώρες, όπως το Ιράν, ενώ άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στον Λίβανο.

Η Συρία ηγεμονεύεται από την οικογένεια Ασαντ από τη δεκαετία του 1970. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαβέζ το 2000. Σε θρησκευτικό επίπεδο το καθεστώς Ασαντ στηρίζεται στη μειονότητα των αλεβιτών, σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι σουνίτες. Οι αλεβίτες έχουν καταλάβει κρίσιμες θέσεις στον συριακό στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Σε πρώτο πλάνο η κρίση στη Συρία έχει μακροχρόνιες εν δυνάμει επιπτώσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις αλεβιτών-σουνιτών στη Συρία μπορεί να «εξαχθούν» σε αντίστοιχες συγκρούσεις στον Βόρειο Λίβανο. Η Συρία παραμένει ο εξωτερικός παράγοντας με καθοριστικό ρόλο στις θρησκευτικές διενέξεις του Λιβάνου, τη χώρα στην οποία είχε στρατιωτική παρουσία η Συρία επί 29 χρόνια έως το 2005. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Λίβανος παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά την ανατροπή του συνασπισμού Χαρίρι τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Δαμασκός αποτελεί στρατιωτική απειλή. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια η Συρία έχει ξοδέψει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα – λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το 2002. Αναλυτές επισημαίνουν τις επιφυλάξεις του Ισραήλ γιατί το Ιράν και η Συρία διαπνέονται από την ίδια άποψη όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα. Τον τελευταίο μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες σκλήρυναν τη στάση τους έναντι της Δαμασκού. Οι ΗΠΑ προωθούν συμφωνία για στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων του άμεσου περιβάλλοντος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υιοθετούν ανάλογη στάση, καθώς το 2005 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους τζούνιορ είχε χαρακτηρίσει τη Συρία σύμμαχο του «άξονα του κακού» και είχε αποσύρει τον Αμερικανό πρεσβευτή από τη Δαμασκό. Με αφετηρία τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων η Ουάσιγκτον έχει αποκηρύξει τους χειρισμούς του καθεστώτος στο θέμα των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Ασαντ δεν νομιμοποιείται. Προς το παρόν σε επίπεδο ΟΗΕ δεν υπάρχει ομόφωνη πολιτική.

Εκτός της πολιτικής διάστασης, οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν και οικονομικές διαστάσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει προεξοφλήσει ότι η κρίση θα πλήξει την οικονομία της Συρίας παράγοντας ανεργία, φτώχεια και ελλείψεις στην παροχή νερού, παράλληλα με την κάμψη της παραγωγής πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έως και κατά 2,5% ετησίως. Συγκεκριμένα το 2011 το ΑΕΠ της Συρίας θα αυξηθεί κατά 3%, έναντι 3,2% το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6% από 4,4% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,8% του ΑΕΠ από 4,6%. Η κρίση βάλλει ευθέως στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο της συριακής οικονομίας, τον τουρισμό. Πολλοί φοβούνται μαζική εκροή των ξένων επενδύσεων από τη χώρα. Ηδη η Συρία έχει καθυστερήσει τη συμμετοχή της, με μερίδιο 30%, στην εταιρία αδειών κινητής τηλεφωνίας, τη Saudi Telecom. O στόχος της κυβέρνησης να προσελκύσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη έργων υποδομής σε βάθος πέντε ετών αμφισβητείται λόγω της βαθιάς διαφθοράς αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροβιότητα του καθεστώτος.

Με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν μειωθεί στα 1,4 δισ. δολάρια το 2009 από 2,4 δισ. το 2008. Η Συρία ως εισαγωγέας αργού πετρελαίου χρειάζεται γενναίες επενδύσεις στα διυλιστήρια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή 380 χιλ. βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή πολύ κάτω από τα 590 χιλ. βαρέλια του 1996.

Παρά τις δημοσιονομικές εντάσεις η Συρία έχει ανοίξει τις κάνουλες μειώνοντας τους φόρους σε ορισμένα είδη τροφίμων, πρόσφερε οικονομικά βοηθήματα στα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα, μείωσε τα κατώτατα κλιμάκια του φόρου εισοδήματος, αύξησε των κατώτατο μισθό και διεύρυνε την υγειονομική περίθαλψη και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το κόστος των μέτρων υπολογίζεται σε περίπου 2% του ΑΕΠ, από το ΔΝΤ.

Επίσημα η ανεργία κυμαίνεται στο 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αλλά ανεξάρτητοι οργανισμοί την ανεβάζουν στο 25%. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμά ότι οι άνεργοι ηλικίας 15-24 ετών ξεπερνούν το 60%.

Αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις μεταφράζονται σε επώδυνο εκτροχιασμό της ήδη προβληματικής οικονομίας της Συρίας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ προβλέπουν απαγόρευση συγκεκριμένων ειδών, η οποία υπολογίζεται στο 10% των αμερικανικών ανταλλακτικών, οι περιορισμοί στις συναλλαγές με την Εμπορική Τράπεζα της Συρίας και η απαγόρευση οικονομικών σχέσεων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος με ιδιώτες συνδεδεμένους με στρατιωτικές ομάδες.

Τα μέτρα «τιμωρίας» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ελέγχει το 36% των εξαγωγών της Συρίας και το 29% των εισαγωγών της με βάση τα στοιχεία του 2008, θα έχουν καθοριστική σημασία στις αποφάσεις των πολιτικών ηγετών της χώρας.

ΠΡΕΖΑ TV
1-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: