Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Την πεποίθησή της ότι η ευρωπαϊκή ομπρέλα διάσωσης δεν θα λειτουργήσει «εάν η εξυγίανση των εθνικών προϋπολογισμών δεν αντιμετωπισθεί σε συνάρτηση με την οικονομία» εξέφρασε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) στο 12ο συνέδριό της. "Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει δημοσιονομική βελτίωση"  σημειώνει, καλώντας το Ecofin που συνεδριάζει σήμερα να αλλάξει πορεία.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η σημερινή ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης δεν κατέληξαν σε μία βιώσιμη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης ανέλαβαν δεσμεύσεις δανειοδότησης της Ελλάδας με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και βαθιές κοινωνικές περικοπές" επισημαίνει η ΣΕΣ και υπογραμμίζει ότι "τα αυστηρά μέτρα λιτότητας βύθισαν την ελληνική οικονομία βαθύτερα στην ύφεση. Οι μαζικές κοινωνικές και μισθολογικές περικοπές θέτουν την κοινωνική ειρήνη σε κίνδυνο".



Ακόμη η ΣΕΣ παραθέτει στοιχεία όσον αφορά στην ελληνική οικονομία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τόκοι του χρέους δεν μπορούν να πληρωθούν και υπογραμμίζει ότι "το μέλλον της Ελλάδας δεν πρέπει να αφεθεί στην αγορά των κεφαλαίων".

"Το 2010, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε το νέο δανεισμό από 15,4% σε 10,5% του ΑΕΠ. Όμως το εθνικό χρέος αυξήθηκε στο 142% του ΑΕΠ, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3%. Σήμερα, οι δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς τους τόκους, έχουν σχεδόν καλυφθεί παρά την πτώση των φορολογικών εσόδων. Παρόλα αυτά οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την Ελλάδα, υποστηρίζοντας: οι τόκοι του χρέους δεν μπορούν να πληρωθούν. Έτσι, η Αθήνα δεν θα μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 59 δις ευρώ το 2012 και το 2013 στην αγορά κεφαλαίων. Το μέλλον της Ελλάδας δεν πρέπει να αφεθεί στην αγορά των κεφαλαίων".

Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει δημοσιονομική βελτίωση στην Ε.Ε., τονίζει η ΣΕΣ αναφέροντας παράλληλα ότι "η ανεργία και οι χρεωκοπίες αυξάνουν, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται (κατά 1,3 δις το 2011) και η δικαιολογημένη αντίσταση του πληθυσμού εντείνεται".

Η ΣΕΣ εκφράζει με βεβαιότητα ότι ακόμη και αν δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα η οποία θα συνοδεύεται με πιο αυστηρούς όρους, αυτή δεν πρόκειται να ευοδώσει, μάλιστα εκτιμά ότι η εμμονή στο πρόγραμμα λιτότητας μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της Ευρωζώνης.

"Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια και όρους επιμήκυνσης, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, οι οποίοι θα καταλήγουν σε κοινωνικές περικοπές και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη. Για να βγει από την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τις χώρες που βιώνουν την κρίση, όπως η Ελλάδα, μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, και κατά συνέπεια εισοδήματος και φορολογικών εσόδων. Όμως, όποιος εμμένει στο μονόπλευρο πρόγραμμα λιτότητας αποδέχεται την κατάρρευση της Ευρωζώνης".

Επιπλέον η ΣΕΣ αναφερόμενη στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου Ecofin τονίζει ότι "ποτέ δεν θα αποδεχθεί άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις στις αμοιβές, στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή στα εθνικά συστήματα καθορισμού των μισθών".

"Το άμεσο και το έμμεσο κόστος εργασίας δεν αποτελεί θέμα αρμοδιότητας της Επιτροπής και του Συμβουλίου, ο καθορισμός μισθολογικών στόχων καθώς και ο καθορισμός του μηχανισμού διαμόρφωσης των μισθών είναι δική μας υπόθεση και όχι υπόθεση των ευρωπαϊκών κέντρων χάραξης πολιτικών".

Τέλος η ΣΕΣ απευθύνει κατ’ επείγουσα έκκληση στο Ecofin να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

    - Τα δάνεια στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με ελλείμματα πρέπει να έχουν χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν πρέπει να είναι υψηλότερα από αυτά με τα οποία επαναχρηματοδοτούνται οι τράπεζες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι όροι τους πρέπει να επεκταθούν.

    - Η οικονομική βοήθεια σε χώρες με ελλείμματα δεν πρέπει να συνδέεται με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης και με αντικοινωνικά μέτρα λιτότητας που επιταχύνουν ακόμα περισσότερο το καθοδικό σπιράλ. Συνεπώς: να δοθεί άμεσα τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μονόπλευρες επιταγές αποταμίευσης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με ελλείμματα, οι οποίες επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

    - Ενίσχυση μιας στρατηγικής δημοσίων επενδύσεων που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να εξέλθει από τα χρέη και τα ελλείμματά της. - Να δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης των ελλειμμάτων σε μια πιο ρεαλιστική και μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

    - Για να αποφευχθεί η οικονομική στασιμότητα, ο στόχος του ελλείμματος της τάξεως του 3% θα επιτευχθεί μόνο μέσα στο χρονικό ορίζοντα 2016-2017.

    - Ένταξη μιας δεσμευτικής στρατηγικής επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στο Πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης: να τεθεί σε πορεία μια αντικυκλική οικονομική πολιτική.

    - Αναγνώριση της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και απόρριψη της αρμοδιότητας των ευρωπαϊκών κέντρων χάραξης πολιτικής στις αμοιβές: καμία άμεση ή έμμεση παρέμβαση στις αμοιβές, στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή στα συστήματα διαμόρφωσης μισθών, κανένας ευρωπαϊκός στόχος που να περιορίζει τους μισθούς - ενσωμάτωση των προστατευτικών ρητρών διασφάλισης στο Πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης.

    - Αποκατάσταση της αρχής της συνήθους (και όχι αντίστροφης) ενισχυμένης πλειοψηφίας κατά τη λήψη απόφασης ότι μια χώρα βιώνει «υπερβολικές» ανισορροπίες.

    - Εισαγωγή ειδικών διατάξεων που θα αποκλείουν από το καθεστώς των κυρώσεων τις συστάσεις για τις αμοιβές.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: