Τετάρτη, Μαΐου 18, 2011

ΥΕΜΕΝΗ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και Ευρωπαίων διπλωματών, ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να υπογράψουν με μικρές τροποποιήσεις τη συμφωνία που είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι αντιφρονούντες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.


«Μετά τις προσπάθειες των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και (των κυβερνήσεων των χωρών) του Κόλπου, ο πρόεδρος συμφώνησε στην πρωτοβουλία του Κόλπου με μικρές τροποποιήσεις και οι υπογραφές θα μπουν σήμερα», δήλωσε ο Γιάγια Άμπου Ασμπάα, στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου Άχμαντ αλ Σούφι στο δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, η υπογραφή του συμφώνου «θα πραγματοποιηθεί σήμερα». Ο Αλ Σούφι πρόσθεσε πως υπήρξε «μία θετική εξέλιξη» και μία «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Σάλεχ και τα Κόμματα του Κοινού Μετώπου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Ο μεσολαβητής Αμπντελατίφ Ζαγιάνι, απεσταλμένος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, πασχίζει από το Σάββατο να βρει κοινό έδαφος συνεννόησης για μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέτωπα, προκειμένου να επιτευχθεί μία αναίμακτη μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κοινού Μετώπου Άχμαντ Καχτάν τόνισε πως «αμφότερα τα μέρη βρίσκονταν σε σημείο να υπογράψουν το σύμφωνο χθες βράδυ», εντούτοις ο Σάλεχ υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. Το κείμενο τροποποιήθηκε αρκούντως στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις του Σάλεχ.

Ωστόσο, ο λαός στους δρόμους της Υεμένης φαίνεται πως απορρίπτει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι ο Σάλεχ θα πρέπει να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή της, ενώ οι προεδρικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν έπειτα από 60 ημέρες. Με βάση τη συμφωνία θα παραχωρηθεί αμνηστία στον Σάλεχ κατά οποιασδήποτε ποινικής δίωξής του, ενώ του επιτρέπεται να παραμείνει επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο αριθμός των νεκρών και οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, έχει κάνει τον λαό να την απορρίπτει με ακόμη μεγαλύτερη βδελυγμία», τόνισε ο αντιφρονών Αλ Χαράζι. «Πάντως, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως μοναδική λύση είναι να δικαστούν ο Σάλεχ και τα στελέχη του καθεστώτος τους αμέσως μόλις απαγκιστρωθούν από την εξουσία: «Το ζήτημα δεν είναι να φύγει ο Σάλεχ για να αναλάβει ο αντιπρόεδρός του. Το θέμα είναι να μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να πιστεύουμε τον ηγέτη μας».

«Ο στρατός δεν στέκει στο πλευρό του κόσμου, παρά τις ολίγιστες αυτομολήσεις», πρόσθεσε ο Αλ Χαράζι. Σήμερα, στη χώρα έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε πολλές πόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας, με κύριο αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ από την προεδρία.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: