Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Μια πιθανή απομάκρυνση του Ντομινίκ Στρος Καν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Ειδικότερα σε αυτό το χρονικό σημείο που η χώρα μας χρειάζεται και νέα οικονομική βοήθεια.
Ενδεχόμενη αντικατάσταση του Στρος Καν θα έχει συνέπειες στη χρηματοδότηση των προβληματικών χωρών της ΕΕ (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), των οποίων η οικονομική στήριξη οφείλεται και στις προσωπικές προσπάθειες του τέως αφεντικού του ΔΝΤ, παρακάμπτοντας αντιδράσεις των μεγάλων χωρών - μετόχων του ταμείου (κυρίως των ΗΠΑ, Κίνας και Ινδίας), οι οποίες «κατηγορούν» τον Στρος Καν για  δυσανάλογη βοήθεια στην Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές.



Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Η λειτουργία του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη και στις σημερινές διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών του Erugroup θα πάρει μέρος εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στα κανάλια ARD και ZDF.

Ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. "Πρόκειται για φήμες, αλλά εάν επιβεβαιωθούν από τους αριθμούς που θα έχουμε τον Ιούνιο, τότε πρέπει να συζητήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε", είπε ο κ. Σόιμπλε.

Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, είπε ο κ. Σόιμπλε, "ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο".

Αυτό κατά τον κ. Σόιμπλε οδηγεί σε μετακύληση του βάρους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους.
"Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους", είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012. "Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012" λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur (Μίνχνερ Μέρκουρ 14-05-2011). Ασκώντας πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. Ευρώ), καθώς και οι επόμενες".

Η συζήτηση για την Ελλάδα, που θα γίνει απόψε, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις, αν και είναι πολύ πιθανή από το σημερινό Eurogroup μια ανακοίνωση με θέμα την πορεία της χώρας μας και τις όποιες εξελίξεις στο θέμα της οικονομικής βοήθειας.  Υπενθυμίζεται ότι λόγω της σύλληψης του Στρος Καν ματαιώθηκε η χθεσινή κρίσιμη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, με θέμα  την κρίση χρέους και την πορεία της Ελλάδας.
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είχαμε τι χάσαμε..Απλώς αλλάζει ο βιαστής μας..

Ανώνυμος είπε...

3.49 ο νεος θα ερθει με περισσοτερες αντοχες!!

Ανώνυμος είπε...

ειχε πει οτι οι ελληνες ειμαστε βουτηγμενοι στα σκατα..
ενας χρονος χρειαστηκε κ τον χαλασαμε κι αυτον!!!!!
καλως ηρθες στο βοθρο μας!!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι μωρέ εμείς τον χαλάσαμε τον καλό τον άνθρωπο..Άσε μας ρε 3:55 που θα χαλαστούμε για ένα από τους χειρότερους εγκληματίες παγκοσμίως..

Ανώνυμος είπε...

ανεπιβεβαιωτες φημες φερουν ως αντικαταστατη του Στρος Καν τον Σιλβιο Μπερλουσκονι, γνωστο για τις ικανοτητες του στο συγκεκριμενο ζητημα :ρ

Ανώνυμος είπε...

ειρωνικο ειναι ρε μητρο 4,20 αλλα μαλλον δε το πιασες..
λογω αυτου που ειχε πει..