Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

«Λουκέτα» όχι μόνο για φοροδιαφυγή αλλά και για ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 30.000 ευρώ, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για τους επιχειρηματίες - οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να εξαναγκάσει τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.Το σχέδιο επεξεργάζεται η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που ασχολείται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ανάλογη με το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής θα είναι και η ποινή που θα επιβάλλεται και ενδεχομένως το διάστημα που θα κλείνουν οι επιχειρήσεις θα είναι από 48 ώρες έως και 1 μήνα.


Παράλληλα, συνεχίζονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων με το μέτρο να επεκτείνεται στα ενοίκια που λαμβάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Σύντομα αρκετοί ενοικιαστές θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών επιστολή με την οποία θα καλούνται να καταθέσουν το ενοίκιο για την κατοικία ή την επαγγελματική στέγη σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου.

Μεγαλοοφειλέτες
Στο στόχαστρο της ειδικής ομάδας βρίσκονται ακόμη:

    Μεγάλοι οφειλέτες με χρέη άνω των 200.000 ευρώ.
    Προμηθευτές μεγάλων εταιρειών, αλυσίδων λιανικού εμπορίου και φερέγγυων εταιρειών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
    Επιχειρήσεις που συνεργάζονται με Οργανισμούς που εποπτεύονται από το Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Στις απαλλαγές που θα χάνουν οι φοροοφειλέτες θα συμπεριλαμβάνονται τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ όσο και τα τυχόν πρόσθετα αφορολόγητα όρια που δικαιούνται λόγω προστατευόμενων τέκνων.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Μαρία Βουργάνα
mvourgana@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: