Τετάρτη, Μαΐου 18, 2011

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Η θέση του Λίβου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται πως δυσκολεύει, αφού από τη μία πλευρά αυξάνονται τα αεροπορικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ, από την άλλη οι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος σε διεθνή αναγνώριση, εκφράζοντας μάλιστα σήμερα την επιθυμία τους να εκπροσωπούν στο εξής τη Λιβύη στον ΟΠΕΚ.
Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο επιθυμεί να εκπροσωπήσει τη Λιβύη στην προσεχή σύνοδο του ΟΠΕΚ, τον επόμενο μήνα στη Βιέννη, ανακοίνωσε ο Μαχμούντ Σαμάν, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.



"Θέλουμε να συμμετάσχουμε στη σύνοδο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο ΟΠΕΚ θα μας καλέσει", είπε ο Σάμαν, αναφερόμενος στη σύνοδο της 8ης Ιουνίου, διευκρίνισε ο Σάμαν από το Ντουμπάι.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Σούκρι Γκάνεμ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα, βρίσκεται στη Βιέννη. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Γκάνεμ βρίσκεται στην κατοικία του στη Βιέννη, αλλά δεν έχει επικοινωνήσει με το Εθνικό Συμβούλιο.

Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, εξάγει καθημερινά 1,49 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, υπό κανονικές συνθήκες, κυρίως προς την Ευρώπη, αλλά η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά μετά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Όσον αφορά στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, τα χτυπήματα της συμμαχίας έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες στο λιβυκό στρατό, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, ο οποίος εκτιμάει ότι το ένα τρίτο των βαρέων όπλων του λιβυκού στρατού, καθώς και τα μισά πυρομαχικά του, έχουν καταστραφεί. Χθες επλήγησαν και πάλι κυβερνητικά κτίρια στην Τρίπολη.

Στα βουνά στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, κοντά στην Ντεχίμπα, στα σύνορα με την Τυνησία, σε μάχες που διεξήχθησαν χθες, τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, από τις τάξει των αντικαθεστωτικών.

Στο διεθνές πεδίο, η Ρωσία, σε ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και εμμένοντας στη θέση της για μη στρατιωτική επέμβαση, δέχθηκε χθες απεσταλμένους του Μουαμάρ Καντάφι στη Μόσχα, για συνομιλίες.

Στους τρεις μήνες της εξέγερσης, οι συγκρούσεις στη Λιβύη έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ έχουν αναγκάσει περισσότερους από 750.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, 2,1 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, το κύμα των χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη και κινούνται προς τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ανεξέλεγκτο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τους τρεις τελευταίους μήνες, 14.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη, έφτασαν με πλοίο στη Μάλτα ή την Ιταλία.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: