Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

Διαφωνούν με τον τρόπο φορολόγησής τους οι δικηγόροι

Διαφωνούν με τον τρόπο φορολόγησής τους που προβλέπεται από τον νέο φορολογικό νόμο οι δικηγόροι όλης της χώρας οι οποίοι με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας τους υπέβαλλαν νέα πρόταση ζητώντας ουσιαστικά να ισχύσει το σύστημα που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα.

Στην Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έγινε την Κυριακή τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος και ο τρόπος φορολόγησης τους. Κι αυτό γιατί από την 1η Ιουλίου 2011 θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος όπως προβλέπεται από τον ν. 3919/2011 καθώς και η υπουργική απόφαση για τον τρόπο φορολόγησης των δικηγόρων σε εφαρμογή του νόμου 3943/2011.

Ήδη μάλιστα λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον Μιχ. Βροντάκη (τέως αντιπρόεδρο του ΣτΕ) στην οποία συμμετέχουν και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.




Οι διαφωνίες

Οι διαφωνίες των δικηγόρων, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζονται σε δυο σημεία:

- Πρώτον, στον κυβερνητικό προσανατολισμό να προχωρήσει στην φορολόγηση του συνόλου των αμοιβών των δικηγόρων μέσω του μέτρου της «αυτο-παρακράτησης». Για κάθε συμφωνία αμοιβής δηλαδή να παρακρατάται ο αναλογούν φόρος. Αντίθετα οι δικηγόροι επισήμαναν ότι δεν αποδίδει το μέτρο είσπραξης της φορολογικής ύλης που προτείνεται από την Κυβέρνηση και για το λόγο αυτό συνέταξαν σχέδιο υπουργικής απόφασης που καθορίζει τον τρόπο αμοιβής και παρακράτησης φόρου των δικηγορικών αμοιβών. Στην ουσία προτείνεται η εξακολούθηση του ισχύοντος συστήματος της παρακράτησης του φόρου με συντελεστή 15% στα γραμμάτια προείσπραξης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Συντάχθηκε μάλιστα σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης που θα αποσταλλεί στην επιτροπή.

- Δεύτερον, με την κυβερνητική βούληση σχετικά με την αμοιβή τους κατά τη σύναψη των συμβολαίων. Σύμφωνα με το νέα νομοθετικά δεδομένα η αμοιβή των δικηγόρων για την παράσταση τους στα συμβόλαια εξασφαλίζεται μόνο με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ πελάτη και δικηγόρου. Αντίθετα οι δικηγόροι επιθυμούν να μην αλλάξει το καθεστώς που προέβλεπε υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου πωλητή-αγοραστή με αμοιβή κλιμακούμενη ανάλογα με το ποσό της συναλλαγής.

Του Παναγιώτη Στάθη

ΠΡΕΖΑ TV
30/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: