Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μια τραγωδία που είχαν προαναγγείλει οι ειδικοί επιστήµονες εδώ και χρόνια εξελίχθηκε χθεςτο µεσηµέρι στο παλιό λιµάνι της Οίας στη Σαντορίνη. Ενας 52χρονος αµερικανός τουρίστας σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυµατίστηκαν όταν αποκολλήθηκαν ένα µεγάλο κοµµάτι βράχου και χωµάτινος όγκος και τους καταπλάκωσαν την ώρα που βρίσκονταν σε µονοπάτι.
Οι τουρίστες έκαναν βόλτασε µονοπάτι που συνδέει τηνΟία µε το παλιό λιµάνι Θήρας. Ο Αµερικανός ήταν πάνω σε γαϊδουράκι και συνοδευόταν από έλληνα οδηγό, ενώ η σύζυγος και η κόρη του καθώς άλλοι τουρίστες ακολουθούσαν. Τραυµατίστηκαν η σύζυγος και η κόρη του 52χρονου καθώς και δύο µεξικανές τουρίστριες. Οι τέσσερις τραυµατίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης. Στην περιοχή έσπευσαν αµέσως πυροσβέστες για την ανάσυρσητου θύµατος από τα χώµατα, ενώ έχουν κληθεί γεωλόγοι προκειµένου ναεξετάσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια ειδικοί επιστήµονες είχανεπισηµάνει µε επιτόπιες έρευνες τον µεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων που κρύβεται σε διάφορα σηµεία της καλντέρας στη Σαντορίνη.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΣΗ. Ο κίνδυνος αυτός οφείλεται κατά κύριο λόγο στη µεγάλη µορφολογική της κλίση, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών ∆ηµήτρης Παπανικολάου.

Εκατοντάδες χρόνια πριν, όταντα ηφαιστειακά υλικά τινάχτηκαν από τη θάλασσα και σχηµάτισαν τα πρανή της, προσέδωσαν στον γεωλογικό σχηµατισµό ιδιαίτερα µεγάλη κλίση. «Οι λάβες και τα πυροκλαστικά υλικά που σχηµάτισαν την καλντέρα είναι συµπαγή υλικά τα οποία, όταν στερεοποιήθηκαν, σχηµάτισαν µεγάλους ογκόλιθους». Ανάµεσα όµως στα υλικά αυτά υπάρχουν και άλλα εύθρυπτα, τα οποία ξεπήδησαν από τις µεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις του παρελθόντος.

Τέτοια υλικά,όπως είναι ηκίσηρης, διαπιστώθηκε ότι µε τον καιρό υποσκάπτονται και όταν βρίσκονται κάτω από τους στερεοποιηµένους ογκόλιθους απόλάβα, τους αφήνουν εκτεθειµένους στονκίνδυνο να καταπέσουν από τη βαρύτητα.

Το ενδεχόµενο µιας κατολίσθησης θα µπορούσε να επιταχυνθεί, όπως εξηγεί ο ∆ηµήτρης Παπανικολάου, ακόµη και από τον αέρα ήαπό µια σεισµική δόνηση που θα µπορούσε να συµβεί 20 ή 30 χιλιόµετρα πιο µακριά. Το ίδιο αποτέλεσµα θα µπορούσε να επιφέρει καιµια δυνατή νεροποντή.

Κοντά στην Οία, όπου σηµειώθηκε χθες το δυστύχηµα, η καλντέραµε την απότοµη κλίσηορθώνεται σε ύψος 250 µέτρων. Μικρότερης έκτασης κατολισθήσεις και χωρίς θύµατα έχουν συµβεί και στο πρόσφατο παρελθόν εξαιτίας ακόµη και οικοδοµικών δραστηριοτήτων.

«Από έρευνες που έχουµε κάνει στη Σαντορίνη διαπιστώσαµε ότι ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην καλντέρα είναι µεγάλος όχι µόνο εξαιτίας της απότοµης κλίσης και του κατακερµατισµού πετρωµάτων σε διάφορα σηµεία, αλλά και εξαιτίας ανθρώπινων παρεµβάσεων υπό τη µορφή ανέγερσης οικοδοµών, υποσκαφών για διάνοιξη δρόµων και ρίψη µπάζων», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύµιος Λέκκας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: