Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι επιμένει στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου για τη χώρα του, που ήταν άλλωστε και βασική προεκλογική του υπόσχεση. Με δηλώσεις του στην ιρλανδική Βουλή, ο Έντα Κένι προειδοποίησε πως με τους παρόντες όρους της δανειακής σύμβασης των 85 δις ευρώ, η χώρα του δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Τα πυρά του Ιρλανδού Πρωθυπουργού στόχευαν, αποκλειστικά, στο “τοκογλυφικό”, όπως το χαρακτήρισε, επιτόκιο, του 5.9% .


Πιεζόμενος από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας για πιο δραστικούς χειρισμούς στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ο κ. Κένι διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του πως η μείωση του επιτοκίου δανεισμού είναι θέμα ημερών.
«Αναμφίβολα η μείωση είναι επιβεβλημένη, κάτι που έγινε ήδη με την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Κι αυτό οι εταίροι μας το γνωρίζουν καλά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως επ’ ουδενί η κυβέρνηση του θα συναινέσει στον όρο που θέτουν η Γερμανία και η Γαλλία και αφορά στην αύξηση του εταιρικού φόρου, 12.5%, που είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να άρουμε το βέτο μας στο ζήτημα της εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων», ξεκαθάρισε ο Έντα Κένι ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, προετοιμάζεται να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων με Γερμανούς και Γάλλους για ένα εθνικό θέμα-ταμπού, απαραβίαστο από όλες τις ιρλανδικές κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών.

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: