Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

ΑΝΕΥ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πεδίον... δόξης λαμπρό για μεταχρονολογήσεις οφειλών και λογιστικά τρικ για την κάλυψη των χρεών είναι ο τομέας της υγείας. Η στάση πληρωμών στο ΕΣΥ είναι εμφανής στην περίοδο του μνημονίου, καθώς προμηθευτές, φαρμακοβιομηχανίες αλλά ακόμη και εργαζόμενοι περιμένουν να λάβουν συχνά ματαίως τα χρήματά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, άλλωστε, φροντίζει συχνά να υπενθυμίζει ότι «δεν υπάρχουν λεφτά». Τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους από τον περασμένο Δεκέμβριο και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.



Οσο για τα περιβόητα χρέη των νοσοκομείων, τείνουν πια να μετατραπούν σε ανέκδοτο. «Θα πληρώσουμε», λέει το υπουργείο Υγείας. «Από το 2007 μας χρωστάτε ακόμη» απαντούν οι προμηθευτές. Και για του λόγου του αληθές στον Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, που είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος και διαθέτει στα νοσοκομεία όλα τα υλικά πλην φαρμάκων, τα νοσηλευτικά ιδρύματα χρωστούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο γραμματέας του συνδέσμου Παύλος Αρναούτης, «κοντά στα 600 εκατ. που αφορούν συσκευές, όργανα και σέρβις μάς τα χρωστούν ακόμη για τα έτη 2007, 2008 και 2009, καθώς αυτά δεν είχαν συμπεριληφθεί στη ρύθμιση των χρεών. Υποτίθεται ότι αυτά θα τακτοποιηθούν φέτος. Μένουν άλλα 600 εκατ. οφειλές για το 2010, ενώ για τη φετινή χρονιά τα χρέη φθάνουν ήδη τα 200 εκατ. ευρώ».

Περσινές οφειλές ύψους 150 εκατ. ευρώ υπάρχουν και προς τους προμηθευτές του ορθοπεδικού υλικού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διον. Σαργέντης.

Αγνωστο παραμένει αν τακτοποιηθούν λογιστικά ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα. Οταν όμως υπολογίσει κανείς και τα οφειλόμενα στις εταιρείες με τα μικρά καθημερινά αναλώσιμα, όπως γάζες, βαμβάκια κλ.π., τότε το ποσό αυξάνεται κατά 110 εκατ. ευρώ για το 2010 και κατά 60 εκατ. ευρώ για το 2011.

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα φάρμακα. Μόνο στις μεγάλες ξένες εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ τα νοσοκομεία μαζί με το ΙΚΑ χρωστούν για ολόκληρο το 2010, συν τον Ιανουάριο του 2011, ποσό 1,1 δισ. ευρώ.

Στην εποχή της... στάσης πληρωμών δεν είναι τυχαίο ότι συχνά ακόμη και οι διοικήσεις των νοσοκομείων κωλυσιεργούν και δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους, αφού ενώ έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα κονδύλια δεν τα καταβάλλουν στις εταιρείες.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: