Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Σε σύγχρονο Καιάδα για περισσότερα από 2.000 παιδιά με ειδικά προβλήματα και αναπηρίες μετατρέπεται το μνημόνιο, καθώς στο πλαίσιο των περικοπών ψαλιδίστηκαν κατά 50% οι κρατικές επιχορηγήσεις και για τα 22 προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το οικονομικό τους αδιέξοδο είναι τεράστιο, με χρέη απέναντι σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, γεγονός που προμηνύει τον κίνδυνο πολλά ιδρύματα να βάλουν λουκέτο, και μάλιστα άμεσα, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες παιδιά.
Μέχρι στιγμής τα 22 ιδρύματα που εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της περιφέρειας ενημερώθηκε ότι εκταμιεύθηκαν μόλις 437.000 ευρώ για το σύνολο των ιδρυμάτων.
Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον αμελητέο, δεδομένου ότι οι ανάγκες των ιδρυμάτων είναι μεγάλες και τα χρέη τους συσσωρευμένα και από την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό για όλα τα ιδρύματα μετά βίας θα φτάσει φέτος τα 2 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 μόνο για τη Θεσσαλονίκη είχαν καταβληθεί περί τα 4 με 4,5 εκατ. ευρώ.
Η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή κρίνεται στο νήμα η βιωσιμότητα των περισσότερων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία, όπως είπε, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
“Η κατάσταση είναι τραγική, λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, ενώ το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτο από τρεις έως και έξι μήνες” εξηγεί η κ. Βασιλειάδου. Μάλιστα αφήνει αιχμές ότι το κράτος δεν προβαίνει σε ορθολογική διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων μεταξύ των ιδρυμάτων, κατανέμοντας άνισα τα κονδύλια που τους αναλογούν. “Δυστυχώς ο πακτωλός πηγαίνει σε κάποια δημόσια ιδρύματα ενώ κάποια άλλα, όπως τα φιλανθρωπικά, σχεδόν υπολειτουργούν με κίνδυνο να κλείσουν, αφήνοντας στο έλεος εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά” υπογράμμισε η κ. Βασιλειάδου.


“Χρωστάμε και στη ΔΕΗ”
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα περισσότερα ιδρύματα περιγράφει και η πρόεδρος της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, Ελένη Στυλιανού. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδρυμα”, τόνισε η κ. Στυλιανού. Πρόσθεσε ότι το ίδρυμα χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές και στους εργαζομένους, που πληρώθηκαν μόλις τον μισό Μάρτιο, ενώ, όπως είπε, η εταιρεία λόγω των χρεών της προς τη ΔΕΗ αναγκάστηκε να κάνει διακανονισμό. Η ίδια εκτιμά ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλά από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και αναγκαστικά θα κλείσουν.
Πάντως στη Θεσσαλονίκη η καθυστέρηση των κονδυλίων έχει ήδη ως αποτέλεσμα πολλά ιδρύματα να υπολειτουργούν, και επειδή το προσωπικό είναι απλήρωτο αναγκάζεται να φεύγει με άδεια.

Ψωμιάδης: “Το μνημόνιο Καιάδας για τα ΑΜΕΑ”
Στο θέμα παρενέβη και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ζητώντας τη βοήθεια των υπουργών Υγείας και Οικονομικών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. “Το μνημόνιο και ο ‘Καλλικράτης’ μετατρέπονται σε σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρίες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για την κοινωνία μας” σημειώνει δηκτικά ο περιφερειάρχης.
Επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες και τα ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους”. Πέρσι, όπως αναφέρει ο ίδιος, τα 14 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ έλαβαν 4 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης (αντί των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί), φέτος τα 22 αντίστοιχα ιδρύματα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας διαγκωνίζονται για να μοιραστούν μόλις 437.000 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην προβλεφθεί επόμενη δόση.


Χωρίς παιδίατρο 2.000 παιδιά

Χωρίς παιδίατρο έμειναν 2.000 παιδιά στον διευρυμένο δήμο Σιντικής στις Σέρρες, μετά την απομάκρυνση των δύο παιδιάτρων από το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, γεγονός που δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην περιοχή.
Το θέμα θίγει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι η απουσία των παιδιάτρων, που εξυπηρετούν περί τα 2.000 παιδιά, σημαίνει ότι “σε περίπτωση ανάγκης οι γονείς πρέπει να μετακινηθούν από 40 χλμ. (Σιδηρόκαστρο) έως 75 χλμ. (Σέρρες) προκειμένου να εξυπηρετηθούν ακόμη και για ζητήματα ρουτίνας (εμβόλια, ιώσεις κλπ.)”.
Ο περιφερειάρχης υπογραμμίζει ακόμα τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής σε παιδιάτρους λόγω των τουριστικών υποδομών της (λίμνη Κερκίνη, όρος Μπέλλες, παιδικές κατασκηνώσεις). Γι’ αυτό ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης απόσπασης των δύο παιδιάτρων, “ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος μιας ακριτικής περιοχής. Είναι αδιανόητο εν έτει 2011 ένα Κέντρο Υγείας να μη διαθέτει στοιχειώδεις ειδικότητες, όπως αυτή του παιδιάτρου. Την ώρα που το κράτος ζητά θυσίες από τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να απαξιώνει μια ολόκληρη περιοχή και να την εγκαταλείπει στην τύχη της”, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: