Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

ΥΠΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ…ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΦΕΡΕΤΡΑ;;;

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα τελεί ο Ολι Ρεν, ο οποίος αναγνώρισε ότι ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα βρίσκεται «στο στάδιο της προετοιμασίας».Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Στρασβούργο, o αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος δήλωσε ότι είναι «πρόωρο» να διευκρινιστούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας για το 2012. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις σε κοινοτικό επίπεδο για την παροχή «πρόσθετης βοήθειας» στην Αθήνα.


Ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Μέρκελ, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, στόχος αυτής της αποστολής, πριν ληφθούν αποφάσεις «τις επόμενες εβδομάδες», είναι η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και το ποια σημεία θα πρέπει να ενισχυθούν.

Ο Φινλανδός επίτροπος αποσαφήνισε ακόμη ότι στο μικροσκόπιο της τρόικας βρίσκεται «η επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας».

Σε αυτήν τη βήμα βήμα προσέγγιση σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, Βρυξέλλες και Βερολίνο συμφωνούν, λοιπόν, ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και ότι καθοριστικός παράγοντας για το περιεχόμενο των αποφάσεων είναι η έκθεση της τρόικας.

Ο Ολι Ρεν ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι επόμενες προκλήσεις αφορούν την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Εξάλλου, αισιόδοξο μήνυμα προήλθε από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, σε δηλώσεις της χθες στη Ζυρίχη, υπογράμμισε ότι «επί έναν χρόνο στηρίξαμε την Ελλάδα και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: