Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Δύο ρευστές και κάπως μεταμοντέρνες έννοιες, η “εικαζόμενη συναίνεση” για τους πτωματικούς δότες και οι “συναισθηματικά συνδεόμενοι” με τους λήπτες ζωντανοί δότες (νεφρού), περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου με τίτλο “Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Υγείας, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η “εικαζόμενη συναίνεση” προϋποθέτει ότι όλοι είναι δυνητικοί δότες οργάνων σώματος, εκτός κι αν δηλώσουν εγγράφως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ότι το αρνούνται. Προέρχεται από το ιδιαιτέρως επιτυχημένο ισπανικό μοντέλο, το οποίο ωστόσο συνοδεύτηκε από στρατηγικό σχεδιασμό και συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων, όπως και από τη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας με εντατικολόγους συντονιστές, υπεύθυνους για τις μεταμοσχεύσεις.
Όμως, επειδή σε καμία περίπτωση δεν νοείται αφαίρεση οργάνων από πτωματικό δότη μέσα σε εντατική νοσοκομείου χωρίς την πραγματική -και όχι την εικαζόμενη- συναίνεση των δικών του ανθρώπων, προκαλεί ερωτηματικά η προχειρότητα με την οποία εισάγεται η “εικαζόμενη συναίνεση” για τη μετά θάνατον δωρεά οργάνων, που αποτελεί και το μεγάλο διακύβευμα στην υπόθεση των μεταμοσχεύσεων.
Την ίδια στιγμή διευρύνεται ο κατάλογος όσων μπορούν να γίνουν ζώντες δότες με την προσθήκη της ρευστής έννοιας των “συναισθηματικά συνδεόμενων” με τους λήπτες, γεγονός που ευνοεί τη ζώσα και όχι την πτωματική μεταμόσχευση. Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης θέτει και μία άλλη διάσταση: “Η θέσπιση του ‘συναισθηματικού’ δότη, που προωθεί το σχέδιο νόμου, ανοίγει μία πόρτα, για να μπουν οι οικονομικές συναλλαγές στις μεταμοσχεύσεις”.

Επικίνδυνοι δρόμοι. Ο ίδιος επισημαίνει και τη βασική ένσταση για “διατάξεις που μπορούν να εκτρέψουν σε επικίνδυνους δρόμους τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας”. “Αναφερόμαστε”, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών, “κυρίως στο δικαίωμα που δίνει ο υπουργός Υγείας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να προβαίνουν σε αφαίρεση και μεταμόσχευση οργάνων ενάντια σε κάθε κοινή λογική και φυσικά στις απόψεις των ίδιων των υποψηφίων για μεταμόσχευση. Έχουμε δηλώσει ρητά στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι οι μεταμοσχεύσεις πρέπει να μείνουν στα δημόσια νοσοκομεία ως μείζον κοινωνικό αγαθό”.

Οι ανεπάρκειες των ΜΕΘ. Την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος στη διαδικασία της μεταμόσχευσης, περιγράφει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) σε ανοιχτή επιστολή της με αφορμή τα κρούσματα δίωξης γιατρών που καταγγέλλουν ελλείψεις (ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας). “Οι ανεπάρκειες και τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ είναι υπαρκτά, γνωστά και μακροχρόνια. Η ΕΕΕΘ είναι στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση εφικτών αλλά και λειτουργικών λύσεων. Εάν όμως κάποιοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη των ανεπαρκειών, τον περιορισμό των δαπανών άκριτα και οριζόντια και την απόκρυψη ή την ωραιοποίηση της κατάστασης, έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς μας και τους συγγενείς τους να παρουσιάσουμε τα δεδομένα και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να προτείνουμε λύσεις”.


Προσφορά ζωής για 44 ασθενείς

Ενθαρρυντικά για την υπόθεση της δωρεάς οργάνων είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011 για τις μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα έγιναν δεκαπέντε μεταμοσχεύσεις ήπατος, ισάριθμες νεφρού από θανόντα δότη και δεκατρείς μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη, καθώς και μία διπλή μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος. Απομένει να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, που θα σημαίνει την αντιστροφή της εικόνας του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου πανελλαδικά έγιναν οι λιγότερες μεταμοσχεύσεις της τελευταίας δεκαετίας.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: