Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΞΙΩΝΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΟ

Αυτή τη φορά η τρόικα δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης στην κυβέρνηση για τις νέες περικοπές δαπανών που απαιτούνται, ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Θέλει κάθετες παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, δηλαδή απολύσεις. Και παρ' ότι το θέμα είχε τεθεί από πέρυσι, στις πρώτες συζητήσεις επί του μνημονίου, η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται και να μην έχει ενιαία και σαφή γραμμή.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε για εθελούσιες αποχωρήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης για απομακρύνσεις των υπαλλήλων που θα θεωρηθούν ανεπαρκείς από το ΑΣΕΠ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων, πυροδοτώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το ζήτημα μέχρι προ τινος θεωρούνταν λήξαν, καθώς είχαν προηγηθεί οι οριζόντιες δραστικές περικοπές και αναμένεται το νέο μισθολόγιο. Ωστόσο, η τρόικα το επανέφερε στην ατζέντα και μάλιστα επιτακτικά.


1. Η μισθολογική δαπάνη θεωρείται ακόμη υπερβολική από την τρόικα, παρά τις οριζόντιες μειώσεις, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και τη συμπίεση των λειτουργικών εξόδων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου από τα 23 δισ. ευρώ το 2009 έχει υποχωρήσει κάτω από τα 20 και στο τέλος της τριετίας θα πέσει στα 16 δισ. ευρώ, δηλαδή θα παρουσιάσει συνολική μείωση της τάξεως του 30%. Και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2011 του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται ότι η δαπάνη κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων, δηλαδή γύρω στα 950 εκατ. ευρώ το μήνα για την κεντρική διοίκηση, στα 200 εκατ. ευρώ για το προσωπικό των νοσοκομείων και περίπου στα 40 εκατ. ευρώ το μήνα για τους συγκοινωνιακούς φορείς. Εντούτοις, η τρόικα θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξουν απολύσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

2. Δεύτερο σημείο τριβής είναι η διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου. Από πέρυσι που συνεστήθη η αρμόδια διυπουργική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, έχουν καταργηθεί με νόμο 122 φορείς και συγχωνεύτηκαν 51 σε 21. Το συνολικό όφελος ετησίως, όμως, είναι μόλις 10,2 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, που περιλαμβάνει περίπου 75 φορείς, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, ενώ και από το πρώτο οι μετακινήσεις των υπαλλήλων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η τρόικα, με βάση τα στοιχεία αυτά, αμφισβητεί πλέον την αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητήθηκε για πολλοστή φορά ενημέρωση για τον συνολικό αριθμό των οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου, ωστόσο και πάλι δεν δόθηκε ακριβής αριθμός, καθώς δεν υπάρχει Ενιαίο Μητρώο Φορέων. Από την πρώτη καταγραφή του γραφείου του Θ. Πάγκαλου, οι φορείς υπολογίστηκαν σε 1.500, ωστόσο με τα νεότερα στοιχεία υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.800 και η καταγραφή συνεχίζεται.

3.Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από την τρόικα και γύρω από τη διαδικασία των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο. Στον ΟΣΕ από τις 1.600 μετατάξεις εκκρεμούν ακόμη οι τοποθετήσεις 260 εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και άλλων 100 σε περιφερειακούς Οργανισμούς. Στις αστικές συγκοινωνίες εκκρεμούν περίπου 440 από τις 1.440 μετατάξεις της ΕΘΕΛ σε άλλες υπηρεσίες. Μολονότι, όμως, η διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι συγκοινωνιακοί φορείς στα στοιχεία που δήλωσαν στο υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζονται να έχουν επιτύχει τις οικονομίες κλίμακας που είχαν δεσμευτεί και κινούνται μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού τους. Η συνολική επιχορήγηση που προβλέπεται να πάρουν φέτος είναι 446 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τον έλεγχο του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας δεν επαρκεί το 2011, λόγω των μεγάλων οφειλών που έχουν σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

4.Καθυστερήσεις εντοπίστηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όπου τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό ένταξης των υπαλλήλων έφτασε στο 59%, δηλαδή από το σύνολο των 768.000 υπαλλήλων που καταγράφηκαν πέρυσι, έχουν ενταχθεί 451.793. Από τους 13.317 φορείς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου, έχουν εγγραφεί οι 10.980 και από αυτούς έχουν πιστοποιηθεί οι 3.710. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον ρυθμό ένταξης των φορέων στην Ενιαία Αρχή αλλά στον τεράστιο αριθμό των υπηρεσιών. Κατά μέσον όρο, κάθε υπουργείο έχει περίπου 800 φορείς μισθοδοσίας, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια αναμόρφωσης της κρατικής μηχανής και περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αμέσως μετά τον «Καλλικράτη της Αυτοδιοίκησης» θα ξεκινούσε ο «Καλλικράτης του Κράτους» με τέσσερις κύριες δράσεις:

*Την αναδιοργάνωση των υπουργείων με στόχο τη μείωση των υπηρεσιών τους και των φορέων που εποπτεύουν.

*Τη συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου και την κατάρτιση ενιαίου φορέα παρακολούθησης του έργου τους.

*Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

*Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 100.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλες 50.000 με κίνητρα αδειοδότησης και εθελούσιας αποχώρησης, δεν φαίνεται να κάμπτει τις πιέσεις της τρόικας. Οι επιτηρητές έριξαν στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης όλων των φορέων του Δημοσίου που έχουν καθεστώς Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, με παράλληλη κατάργηση των θέσεων εργασίας. Επειδή, όμως, δεν μπορεί να προϋπολογιστεί το οικονομικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο της καταγγελίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονται σε 53.000 στο Δημόσιο.

Και τα δύο σενάρια που μπήκαν από την τρόικα ήταν εκτός κυβερνητικής ατζέντας. Το πρόβλημα όμως των εσόδων αφ' ενός και αφ' ετέρου οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην αναμόρφωση της κρατικής μηχανής οδηγούν και πάλι αναγκαστικά στην περιστολή των δαπανών. Το μέγεθος της νέας προσαρμογής που ζητάει η τρόικα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ και μάλιστα μέσα σε ένα εξάμηνο. Ακόμη λοιπόν και αν εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο από τον Ιούλιο, ο στόχος αυτός είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί. Επιπλέον, η ίδια η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες οριζόντιες περικοπές, καθώς αυτή η επιλογή επιδρά αρνητικά στα δημόσια έσοδα αλλά και στην ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος.

Των ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: