Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύει να προκαλέσει γενικευμένο έμφραγμα στην οικονομία εντός του 2011, ισχυρίζονται οι έλληνες επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δηλώνει ότι «το κράτος έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών μη αποδίδοντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται -ενώ το ίδιο φοβερίζει με φυλακή όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ- μη πληρώνοντας τιμολόγια που εκκρεμούν για πολλούς μήνες -ενώ ο ΦΠΑ έχει αποδοθεί- μη καταβάλλοντας επιδοτήσεις ως έχει υποχρέωση κ.ο.κ.».


Πριν από λίγες μέρες η ΕΕΝΕ κατέθεσε κείμενο στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στην τρόικα, με το οποίο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα των πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την επιστροφή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μίχαλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, «τίθεται μείζον θέμα αξιοπιστίας» όταν το Δημόσιο δεν επιστρέφει ΦΠΑ, ειδικά προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, «που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό εξόδου από την κρίση».

«Μιλάμε για δισεκατομμύρια τα οποία λείπουν από την αγορά και δεν κυκλοφορούν» επισημαίνει ο Ελ. Κούρταλης, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, το έχουν οι εξαγωγείς και όσες επιχειρήσεις συνεργάζονται με το Δημόσιο. «Η μη επιστροφή του ΦΠΑ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εξαγωγείς. Η κλωστοϋφαντουργία, ακόμα και μέσα στην κρίση, έχει το 35% των εξαγωγών», αναφέρει.

Η Χρυσούλα Τσάλα είναι διευθύνουσα σύμβουλος μιας μεσαίου μεγέθους τεχνικής εταιρείας, της Σμίλη ΑΤΕ, με ετήσιο τζίρο 10 εκατομμυρίων ευρώ, από έργα που προέρχονται κατά 50% από τον δημόσιο και 50% από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων τής οφείλει 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα χρέη του Δημοσίου προς την εταιρεία της ξεπερνούν τα 2, 2 εκατομμύρια για εκτελεσμένα έργα. «Εχουμε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και μετά βίας καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας» λέει.

Η κυρία Τσάλα αναφέρει επίσης ότι δεν δημοπρατούνται πλέον νέα έργα. «Παλιά κάθε Τρίτη είχαμε 300-400 δημοπρασίες έργων. Τώρα είναι γύρω στις 10 κι αυτά -επειδή είναι πολλοί οι εργολήπτες και λίγα τα έργα- παίρνονται με 50-60% έκπτωση».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή χρεών με περιουσία του Δημοσίου και τον συμψηφισμό χρεών και οφειλών. «Αργά ή γρήγορα όμως πρέπει να αρχίσουν οι πληρωμές σε ρευστό», τονίζει, «διαφορετικά θα επέλθει όχι μόνο η κατάρρευση του επιχειρηματικού ιστού της χώρας, αλλά και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων». Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: