Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

Ίσως “έσπασαν” πριν “πλημμυρίσουν” οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα

Η Tepco εξετάζει την πιθανότητα οι πυρηνικοί αντιδραστήρες να καταστράφηκαν από το σεισμό και όχι από το τσουνάμι.

Το ενδεχόμενο οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Φουκουσίμα να ήταν ήδη κατεστραμμένοι όταν έφτασε σε αυτούς το γιγάντιο κύμα εξετάζει η διαχειρίστρια εταιρεία τους Tepco.

Mέχρι σήμερα Ιάπωνες αξιωματούχοι πίστευαν πως η τήξη του πυρηνικού καυσίμου στους τρεις αντιδραστήρες προκλήθηκε από την διακοπή ηλεκτροδότησης στα συστήματα ψύξης, όταν το τσουνάμι έπληξε τις ηλεκτρογεννήτριες.




"Θέλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα από τα 40-50 λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή του σεισμού ως το τσουνάμι", τόνισε ο Τζουνίτσι Ματσουμότο, εκπρόσωπος της Tepco.

Σε άλλη ανακοίνωση της η εταιρεία επισημαίνει πως η επανεξέταση των δεδομένων της 11ης Μαρτίου, ημέρα της καταστροφής έδειξε ότι οι ράβδοι καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο1 είχαν ήδη εκτεθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνονταν ταχύτατα, μόλις πέντε ώρες μετά το σεισμό. Δεκαέξι ώρες αργότερα είχε προκληθεί τήξη στις ράβδους ουρανίου που είχαν πέσει στον πυθμένα του δοχείου πίεσης του αντιδραστήρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και αυστηροί έλεγχοι για το δυστύχημα και την αντιμετώπιση του, ενώ η Tepco θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη το χρονοδιάγραμμα σταθεροποίησης των αντιδραστήρων.

ΠΡΕΖΑ TV
16/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: