Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ Η (ΚΑΙ) ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Σε μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ κατά 10% ή εναλλακτικά σε αύξηση των εισφορών θα πρέπει να προχωρήσουν τα Ταμεία Πρόνοιας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι ασφαλιστικοί φορείς που χορηγούν το εφάπαξ θα πρέπει -όπως και τα επικουρικά ταμεία- να κάνουν αναλογιστικές μελέτες, προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία για την οικονομική τους βιωσιμότητα.Σε όσες περιπτώσεις τα στοιχεία δείχνουν οικονομικό πρόβλημα -δηλαδή στην πλειονότητα των φορέων- θα υπάρξουν δραστικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια:

Μείωση του εφάπαξ ή (και) αύξηση των εισφορών

1. Αύξηση των καταβαλλόμενων εισφορών, για να συγκεντρωθεί... ζεστό χρήμα. Η αρχή θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου προωθείται η επιβολή ειδικής εισφοράς 3% στους μισθούς. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στον διάλογο για την εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

2. Μείωση του καταβαλλόμενου ποσού του εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που θα τεθεί στο τραπέζι είναι η μείωση αυτή να είναι της τάξης του 10%.

Αυτό ουσιαστικά οδηγεί κατά μέσο όρο σε μείωση του καταβαλλόμενου ποσού κατά 4.000 με 4.500 ευρώ σε δημόσιο (ΤΠΔΥ) και ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ). Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μπορεί να φτάσει τα 8.500 ευρώ.

Μάλιστα, σε όσες περιπτώσεις είναι οριακή η κατάσταση, δεν αποκλείεται να υπάρξει εφαρμογή και των δύο μέτρων. Σε κάθε περίπτωση η τελική έκταση των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τις αναλογιστικές μελέτες.

Πάντως, ήδη το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κυριολεκτικά στο «κόκκινο» και αναζητά ρευστό για να καταβάλει το βοήθημα. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν 40.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης να αγγίζει πλέον τα δύο χρόνια. Ουσιαστικά η κατάσταση στο Ταμείο του Δημοσίου είναι εκτός ελέγχου και είναι χαρακτηριστικό πως τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν μόνο για την καταβολή 550 εφάπαξ τον μήνα. Τα οικονομικά προβλήματα... επεκτείνονται πλέον και σε φορείς που χορηγούν το εφάπαξ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. της ΔΕΗ).

ΑΛΛΑΓΕΣ
Επικουρικές και βαρέα

Δύο ακόμα παρεμβάσεις -στις επικουρικές συντάξεις και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στο «μέτωπο» των επικουρικών συντάξεων, οι αλλαγές θα αφορούν όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Στους συγκεκριμένους φορείς από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την περικοπή της σύνταξής τους και την επιβολή ειδικής εισφοράς στις υψηλές συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το έργο της επιτροπής για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Με τις νέες ρυθμίσεις οι εργαζόμενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς θα πέσουν κάτω από τις 500.000.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: