Πέμπτη, Μαΐου 26, 2011

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ...ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... θα μπορούσε να είναι τίτλος για το ρεπορτάζ που αφορά τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1963. Εκτοτε αποτελεί το κόκκινο πανί για τις ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες, γαλακτοβιομηχανίες, που θα έδιναν γην και ύδωρ για να την αγοράσουν ή ν' απαξιωθεί τελείως, ώστε να μη «χαλάει την πιάτσα, δίνοντας μεγαλύτερες τιμές στους παραγωγούς». Κι ενώ ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα την πουλήσει, έξι μήνες νωρίτερα, την ύστατη ώρα των περιφερειακών εκλογών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανιζόταν ως εγγυητής της πορείας της.


Η Ηπειρος είναι καζάνι που βράζει κι όλοι οι εκπρόσωποι φορέων, ανεξαρτήτως κομμάτων, έχουν πάρει θέση υπέρ της διατήρησης του συνεταιριστικού χαρακτήρα της. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Πρέβεζας, Γιώργου Λιώλη, στα Ιωάννινα: «Κανείς πολιτικός Ηπειρώτης, χωρίς να εξαιρείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, να μην έρθει στην Ηπειρο, αν δεν πάρει θέση για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας».

Αγροτοσυνδικαλιστές κι εκπρόσωποι φορέων σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις μετά και τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις διορισμένων μελών του Δ.Σ., κατόπιν απαίτησης του διοικητή της ΑΤΕ. Δίωροι συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ σε όλη την Ηπειρο, ενώ παραμένει υπό κατάληψη το κτίριο της διοίκησης της εταιρείας. Χθες, ζητήθηκε να δοθούν καταθέσεις για τις κινητοποιήσεις στην Αγροτική.

Γιατί όμως οι Ηπειρώτες θεωρούν casus belli την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

* Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. είναι 1η σε πωλήσεις φέτας στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 25%, ενώ η αμέσως επόμενη εταιρεία έχει μόλις 7,5%. Το μερίδιο αγοράς στην Ηπειρο είναι πάνω από 65%. Κερδοφόρα επί 26 συναπτά χρόνια.

* 6.000 παραγωγοί δίνουν γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ.

* 500 εργαζόμενοι απασχολούνται και 150 μεταφορείς και παραλήπτες γάλακτος.

* 800 μικρές επιχειρήσεις και μικρά γαλακτοπωλεία της περιοχής είναι συνδεδεμένα με τη διάθεση των προϊόντων της.

* 1.000 ή και περισσότεροι προμηθευτές από τον ηπειρωτικό χώρο προσφέρουν γάλα και υπηρεσίες στην εταιρεία.

* 30% της παραγωγής φέτας εξάγεται σε 30 χώρες.

«Εξαπατημένοι»

Κόκκινο πανί για αγροτοσυνδικαλιστές και κτηνοτρόφους είναι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Λ. Κόντος όσο και ο διοικητής της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκης.

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη το δικαστικό μέρος για το θέμα του πακέτου μετοχών, που οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θεωρούν ότι παράνομα απέκτησε η ΑΤΕ, οι Ηπειρώτες παραγωγοί θεωρούν εαυτούς εξαπατημένους, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις:

«Οτιδήποτε έχει σχέση με τη "Δωδώνη" και τον κύριο μέτοχό της, την Αγροτική Τράπεζα, αυτό θ' αποφασιστεί σε γενικές συνελεύσεις των αγροτών, με τις ενώσεις και τους φορείς τους», είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, για να στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη και κουμπάρο του, βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη.

Επανειλημμένα, προεκλογικά και μετεκλογικά, ενόσω ήταν βουλευτής Ιωαννίνων ο Κάρολος Παπούλιας, θυμούνται συντάκτες του τοπικού Τύπου, είχε διαδηλώσει τη στήριξή του στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στα Ιωάννινα στις 2/11/2010, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις περιφερειακές εκλογές, τόνιζε για τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ότι «είναι διαχρονικά το σήμα κατατεθέν της ηπειρώτικης κτηνοτροφίας κι εν γένει της Ηπείρου». Τη χαρακτήριζε «υπόδειγμα επιτυχημένου συνεταιριστικο-αγροτικού μοντέλου, το οποίο όχι μόνο πέτυχε αλλά πρωταγωνιστεί με τα αγνά, τα ποιοτικά του προϊόντα στην εγχώρια και διεθνή αγορά». Κι έλεγε με νόημα: «Είναι άλλοι που θέλησαν άρον άρον να την πουλήσουν και είμαστε εμείς που πασχίζουμε να μείνει σε χέρια ηπειρώτικα. Είμαστε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη τον Αργύρη για να βρούμε όλους τους τρόπους, ώστε να εγγυηθούμε αυτήν την πορεία της».
annio@enet.gr

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: