Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Έκκληση για παρέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, όσον αφορά στους εκατοντάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, πολλοί εκ των οποίων πνίγηκαν στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να περάσουν σε μια άλλη χώρα.
"Ανησυχούμε πολύ γι΄αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο, καθώς πληροφορούμαστε ότι πολλοί άνθρωποι πνίγονται γιατί βυθίζονται πλοιάρια. Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).



Πρόσφυγες που έφθασαν στη Λαμπεντούζα το Σαββατοκύριακο ανέφεραν στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ότι είδαν πλοίο που μετέφερε 500 με 600 ανθρώπους να βυθίζεται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κοντά στην Τρίπολη.

Δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς πνίγηκαν.

Πριν ακόμα από το περιστατικό αυτό, η Φλέμινγκ είχε τονίσει εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, ότι από τις 25 Μαρτίου, τουλάχιστον 800 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη δεν κατάφεραν να βγουν σώοι στις ακτές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική.

Όλα τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή πρέπει να ερευνούν για υπερφορτωμένα πλοιάρια και αμέσως να ειδοποιούν, τόνισαν ΙΟΜ και UNHCR.

"Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν επειγόντως σε εφαρμογή πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διάσωσης στη Μεσόγειο. Οι ακτοφυλακές της Ιταλίας και της Μάλτας δε μπορούν να σηκώσουν μόνες το βάρος. Βρισκόμαστε σε επαφή με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στους οποίους διαμηνύσαμε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν στο μέλλον όλο και περισσότερα πλοιάρια που θα κινδυνεύουν", τόνισε η Φλέμινγκ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: