Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

Η σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, άρχισε σήμερα το πρωί στη Ρώμη και κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα επικεντρώσουν τις συνομιλίες τους στην εγκαθίδρυση ενός συστήματος για την οικονομική ενίσχυση της λιβυκής εξέγερσης.
Πρόκειται για τη δεύτερη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με διοργανώτρια την Ιταλία, η οποία υποδέχεται 22 χώρες, έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και έξι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.



Η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη αποφάσισε τη σύσταση ενός «ειδικού ταμείου» οικονομικής βοήθειας για το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικό Φράνκο Φρατίνι. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του, τα οποία έχουν παγώσει ο ΟΗΕ και η ΕΕ, ως εγγύηση για να δοθούν πιστώσεις στους εξεγερμένους.

Εκτός από τον Φράνκο Φρατίνι, οικοδεσπότη της συνόδου που πραγματοποιείται στην έδρα του υπουργείου του στη Λα Φαρνεζίνα, στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Το Κατάρ, δια του πρωθυπουργού του σεΐχη Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι, που θα συμπροεδρεύσει στη σύνοδο της Ρώμης, πρότεινε από την πλευρά του να προσφερθεί βοήθεια προς τους αντάρτες για να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους στις ζώνες που ελέγχουν.

Η Ομάδα Επαφής, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, την Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.
Έφτασε στη Βεγγάζη πλοίο με πάνω από 1.000 μετανάστες από τη Μισράτα

Το Red Star One, που αψήφησε τα πυρά του λιβυκού πυροβολικού για να διασώσει από το λιμάνι της Μισράτα 1.138 Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλοί τραυματίες, έφτασε σήμερα στη Βεγγάζη. Ωστόσο αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες Λίβυους που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν από τις μάχες.

"Το πλοίο έφτασε με ασφάλεια σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη", δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) Τζέμινι Πάντια, στο πρακτορείο Reuters.

Εν μέσω του χαοτικού απόπλου, καθώς Λίβυοι άμαχοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο εν μέσω πυρών πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων, η οργάνωση, η ΙΟΜ ανέφερε αρχικά ότι περίπου 800 θα επέβαιναν στο πλοίο.

Τελικά, μετέφερε συνολικά 1.138 επιβάτες, ανάμεσά τους 827 μετανάστες, κυρίως από την Υποσαχάρεια Αφρική, καθώς και 311 Λίβυους οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο πλοίο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΙΟΜ. Περίπου 33 τραυματίες Λίβυοι και τρεις τραυματίες από το Νίγηρα βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοίο.

Η επιβίωση στο λιμάνι της Μισράτα θεωρείται πλέον πολύ δύσκολη, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και λόγω της ύπαρξης ελεύθερων σκοπευτών. Συνολικά 13.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από 13 πλοία.

Ναρκαλιευτές του NATO, κάνουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι από την Δευτέρα, για να εντοπίσουν μια επιπλέουσα νάρκη που φέρονται να πόντισαν δυνάμεις του Καντάφι.

Ο IOM ελπίζει να διεξαγάγει και μια έβδομη αποστολή απομάκρυνσης αμάχων, μεταναστών και τραυματιών από την πόλη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας, είπε η Πάντια.

ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: