Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

Ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας;

Το υπουργείο Εσωτερικών με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους. Στόχος όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας. Οι αντιδράσεις από το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) είναι άμεσες, με απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών οι δήμοι θα μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων,έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην απόφαση αυτή, θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, αλλά και να καθορίζονται η διάρκεια, η περιοχή και το αντικείμενο των υπηρεσιών που θα παρέχονται.




Το υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις επερχόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων, θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν γίνεται παραχώρηση της αρμοδιότητας που αφορά την καθαριότητα, η οποία παραμένει στη δικαιοδοσία των ΟΤΑ. Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά νησιώτικους δήμους, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες δέχονται χιλιάδες επισκέπτες, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας με το μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Ακόμα, πολλά μέρη της επαρχίας, που ανήκουν σε ορεινούς δήμους, είναι δυσπρόσιτα για τις υπηρεσίες καθαριότητας, με αποτέλεσμα να στερούνται, πολλές φορές, από αυτές.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους μιλούν για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ετοιμάζονται για πανελλάδική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου. «Υπακούοντας στις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας, η κυβέρνηση παραχωρεί υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα όπως είναι η καθαριότητα των ΟΤΑ και οι κοινωνικές δομές σε ιδιώτες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ και σταματά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έρχεται και ζητά «νομοτελειακά» τη συμβολή ιδιωτών στην καθαριότητα, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορούν να μαζέψουν τα απορρίμματα με τις υπηρεσίες που διαθέτουν.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκει σύμφωνα πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των παρατάξεων. Όπως αναφέρουν, θα σταματήσει το σενάριο που θέλει τους υπαλλήλους στην καθαριότητα, του ισχυρότερου τμήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, να εκβιάζουν τους δήμους με απεργίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος είχε επιχειρήσει να εισαγάγει αντίστοιχη ρύθμιση, την οποία όμως απέσυρε έπειτα από ισχυρές αντιστάσεις που προέβαλαν κυρίως οι γαλάζιοι συνδικαλιστές στον δήμο Αθηναίων. H ρύθμιση, όπως υποστηρίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των δημοτικών τελών, αφού το κόστος αποκομιδής μειώνεται έως και 40% με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συγκεκριμένα, μελέτη του δήμου Θεσσαλονίκης καταγράφει ότι με τις υπηρεσίες του δήμου η αποκομιδή κοστίζει 270 ευρώ ο τόνος, ενώ οι ιδιώτες προσφέρουν 60-70 ευρώ τον τόνο. Μία τεράστια διαφορά που, προοπτικά, θα μειώσει τις απαιτήσεις για δημοτικά τέλη στον τομέα της καθαριότητας.

ΠΡΕΖΑ TV
16/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: