Τρίτη, Μαΐου 31, 2011

ΥΕΜΕΝΗ: ΈΣΠΑΣΕ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΠΙΘΑΝΟΣ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 Πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται πλέον η Υεμένη μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας μεταξύ των αρχών ασφαλείας που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και τους υποστηρικτές του φυλάρχου της ισχυρής φυλής Χάσεντ, Σάντεκ αλ Άχμαρ.
Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα αντάλλαξαν πυρά χθες το βράδυ, τερματίζοντας έτσι την εκεχειρία, την οποία ανακοίνωσαν το Σάββατο, σύμφωνα με κατοίκους. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον τερματισμό της διήμερης εκεχειρίας, η οποία επήλθε μετά τον θάνατο 115 ανθρώπων σε κανονική πολεμική σύρραξη στη Σαναά.

Οι διεθνείς δυνάμεις πιέζουν καιρό τώρα τον πρόεδρο Σάλεχ να υπογράψει μία συμφωνία στο πνεύμα των προτάσεων των χωρών του Κόλπου προκειμένου να παραδώσει ομαλά την εξουσία ώστε να αποφευχθεί το διογκούμενο χάος στην Υεμένη, μία χώρα που φιλοξενεί μαχητές της Αλ Κάιντα και η οποία γειτονεύει με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου του κόσμου, την Σ. Αραβία.

Κυβερνητικά στρατεύματα και τοπικές αρχές επιχειρούν να διώξουν τους ισλαμιστές μαχητές και την Αλ Κάιντα από την παραλιακή πόλη του Ζίνζιμπαρ νοτίως της χώρας, μετά την κατάληψή της το Σαββατοκύριακο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Σάμπα ανακοίνωσε σήμερα πως 21 στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν την προηγουμένη στις συγκρούσεις και ενώ η αεροπορία βομβάρδιζε την πόλη των 20.000 κατοίκων κοντά στα στενά του Άντεν.

Οι ΗΠΑ και η Σ.Αραβία, αμφότερες στόχοι επιθέσεων της Αλ Κάιντα που εφορμά από τις βάσεις της στην Υεμένη, ανησυχούν για το χάος που ενισχύει τους αντάρτες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σάλεχ πως επίτηδες άφησε την Ζίνζιμπαρ - η οποία είναι δίπλα στον ναυτικό δρόμο απ' όπου περνάνε 3 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως - να πέσει στα χέρια της Αλ Κάιντα προκειμένου να αποδείξει πόσο χαοτική θα είναι η Υεμένη χωρίς την ηγεσία του.

Η αντιπολίτευση, την οποία συναποτελούν φυλετικοί ηγέτες, ισλαμιστές και αριστεροί, δήλωσε πως θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη στον περιορισμό της απειλής που συνιστά η Αλ Κάιντα.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που επικρατούν οι συγκρούσεις με στόχο την εκδίωξη του επί 33 χρόνια κυβερνήτη Σάλεχ, συγκρούσεις που πυροδότησε η εξέγερση στην Τυνησία και την Αίγυπτο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 320 άτομα στην Υεμένη.

Υπό την προεδρία του Σάλεχ η Υεμένη έφθασε στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης με το 40% του πληθυσμού να ζει με λιγότερο από 2 δολ. ημερησίως και το 1/3 του πληθυσμού να αντιμετωπίζει χρόνια πείνα.

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.aformi.gr/2011/04/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-tariq-ali-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF/