Τετάρτη, Μαΐου 25, 2011

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ

Αγώνα δρόµου µέχρι την τελευταία στιγµή προκειµένου να ολοκληρωθεί µε τη µεγαλύτερη δυνατή συµµετοχή η απογραφή, έκαναν χθες πολίτες και απογραφείς. Σύµφωνα µε την Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν επρόκειτο να δοθεί παράταση, ωστόσο όσοι έχουν σηµειώµατα από τους απογραφείς πρέπει να επικοινωνήσουν άµεσα για τον ορισµό ραντεβού. Χθες πάντως, τελευταία ηµέρα της δεκαπενθήµερης διαδικασίας, παρατηρήθηκαν προβλήµατα στην επικοινωνία των πολιτών µε το τηλεφωνικό κέντρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (213-1352.138 και 213-1352.140). Πάντως, όσοι έχουν σηµειώµατα µπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας µε το τηλέφωνο του απογραφέα και σήµερα, ενώ αναµένονται οδηγίες για το πού θα µπορέσουν να απογραφούν όσοι παρ’ όλα αυτά δεν τα καταφέρουν. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα µπορούν να απευθύνονται στους δήµους τους, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί σήµερα από την ΕΛΣΤΑΤ.




Σύµφωνα µε την Αρχή, η διαδικασία κύλησε οµαλά, µε το µεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσµού να έχει ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και να έχει απαντήσει στις ερωτήσεις του απογραφέα. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα χρησιµοποιηθούν αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσµατα, δηλαδή ο πληθυσµός όλης της χώρας, ο πληθυσµός κατά περιοχές, µε ανάλυση κατά φύλο, θα είναι διαθέσιµα µέσα στον Ιούνιο.

«Τα άλλα, πλούσια στατιστικά στοιχεία που θα προκύψουν από τη Γενική Απογραφή θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιµα, σε συγκεντρωτικούς ανωνυµοποιηµένους στατιστικούς πίνακες, από το τέλος του 2013», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου. «Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε θερµά τους πολίτες που συµµετείχαν στη διαδικασία της απογραφής, συµβάλλοντας έτσι στην επιτυχή διενέργειά της», προσθέτει.

Στην περίπτωση που πολίτες αρνηθούν να απαντήσουν στο ειδικό ερωτηµατολόγιο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αν και δεν είναι στις προθέσεις της Αρχής να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του νόµου που αναφέρονται στις κυρώσεις, «η άρνηση για απογραφή εκθέτει τους αρνούµενους στην πιθανότητα κυρώσεων». Σηµειώνεται πως για τη µη παροχή στοιχείων ο νόµος προβλέπει δυνατότητα επιβολής προστίµου από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

Η µεγαλύτερη δυσκολία που αντιµετώπισαν οι απογραφείς ήταν η άρνηση κάποιων πολιτών να απογραφούν στη µόνιµη κατοικία τους. «Επιθυµούσαν να απογραφούν στα χωριά καταγωγής τους και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, ήταν σε αντίθεση µε τον σκοπό της απογραφής αλλά και τον νόµο», σηµειώνει ο κ. Γεωργίου.

ΠΡΕΖΑ TV
25/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: