Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών ενός καταστρεπτικού τσουνάμι που θα μπορούσε να σαρώσει τις βόρειες ακτές της Κρήτης, ως φυσική συνέπεια μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, αναζήτησαν οι τοπικοί φορείς του νησιού και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες που συμμετείχαν στην άσκηση επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Η αίθουσα Διαχείρησης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών που θα κληθούν να παρέχουν πολιτική προστασία στον πληθυσμό, στο απευκταίο σενάριο εξομοίωσης της φυσικής αυτής καταστροφής.


Με τις μνήμες από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας που έπληξε τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου στις 11 Μαρτίου 2011 να είναι ακόμα νωπές, η άσκηση με την κωδική ονομασία «ΠοσειδώνΝ» είχε ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τις δυνατότητες άμεσης ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την συνδρομή άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η άσκηση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας αλλά και για την Ε.Ε. στο σύνολό της, καθώς είναι η πρώτη αντίστοιχη διαδικασία που γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ σημαντικός παράγοντας θεωρείται η συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και των φορέων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φυσική καταστροφή υπό τη μορφή τσουνάμι.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την προστασία του πληθυσμού σε αντίστοιχη περίπτωση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών που μένουν στις παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι θα πρέπει να απομακρυνθούν έγκαιρα και με ασφάλεια τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά την «επίσκεψη» του Εγκέλαδου και την πρόκληση ισχυρού σεισμού με δόνηση που θα ξεπερνά τα 8 Ρίχτερ και που θα χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη της διάρκεια.
   
 

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: